Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази съгласие с недоволството на лидера на ИТН Слави Трифонов, че управленските решения не се взимат на коалиционно ниво.

"Това, което все още ми липсва, е легитимността на тези решения", каза Йотова пред журналисти по адрес на правителството. И добави: "Тъй като вчера един от лидерите в коалицията много сериозно реагира за това, че решенията се взимат от кръг от хора, но не и от цялата коалиция".

Йотова изрази надежда, че Коалиционният съвет ще си каже "тежката дума".

Тя за пореден път разкритикува кабинета, че няма цялостна управленска програма, въпреки че определи като първа положителна стъпка антиинфлационните мерки, оповестени вчера от властта.

"Това, което очаквам, е поне средносочната програма за управление на правителството, така че и след юни да знаем какво ще се случи в България", коментира Илияна Йотова. "Вчера имаха обещания към една част от българския бизнес, определен набор от мерки, които, надявам се, че ще дадат добри резултати", посочи вицепрезидентът. По думите й обаче все още част от протестиращите българи не са удовлетворени. Йотова каза също, че разчита, че срещата с превозвачите ще даде своя положителен резултат.

На въпрос дали предложените мерки са навременни, Илияна Йотова каза, че мерките са добри, когато и да бъде взето решение за тях. "Съзнавам, че е трудно на правителството в момента в тази динамично сменяща се обстановка всеки ден. Можеше по-рано да бъдат взети, но по-добре късно, отколкото никога", коментира Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в откриването на международната конференция "Загубеното доверие в политическите партии в Европа" в София. Форумът се организира от Института за социална интеграция в партньорство с European Network of Political Foundations (ENoP).