Не смятам, че купуването на изтребителите трябва да бъде дъвка в устата на всеки политик. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ.

Във връзка с напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 по отношение на изтребителите, Йотова посочи, че няма как да коментира президента, още повече за самолетите. "Не смятам, че купуването на изтребителите трябва да бъде дъвка в устата на всеки един политик", заяви вицепрезидентът и отбеляза, че в случая става дума за много сериозни средства.

Йотова отчете, че когато става въпрос за интереса на страната, особено навън, различия няма. "Иначе няма нищо лошо да има различни мнения, в различните институции и нека най-добрите решения за България да се раждат в тези спорове. Може би такава е моята природа и характер - аз съм привърженик на по-спокойния тон", посочи още вицепрезидентът.

На въпрос защо БСП е загубила изборите и какъв е изводът от евровота, Йотова коментира, че има малко по-друго мнение. "Хората искат да знаят истината за корупционни процеси и за апартаменти, и за всичко останало. Искат да я знаят от органите, които трябва да се грижат за това. Да, политическите партии и опозицията трябва да подсказват тези теми, да ги налагат в публичното пространство. Всичко е въпрос как го правиш. За мен левият човек винаги е човек, който излъчва надежда, който уважава човешки ценности, колкото и да девалвира това понятие, който се бори за социална справедливост далеч от езика на разделението и омразата", каза тя.

Във връзка с предстоящия местен вот, Йотова посочи, че не бива да се прави знак за равенство между всички видове избори. "Явявала съм се доста пъти на европейски избори. Местните избори са нещо много специално. Тогава по места надделяват други интереси. Неслучайно българският законодател е дал възможност да се правят местни коалиции. Ще бъде различно", каза Йотова. По думите ѝ хората искат спокойствие. "Биха заложили на този, който дава перспектива за мястото, в което живеят и най-вече за децата ни. Не е клише, останахме твърде малко и всяко едно семейство иска някой да направи така, че детето му да остане в България", допълни вицепрезидентът.

Тя коментира и ситуацията около Брекзит и изрази мнение, че Великобритания няма да напусне ЕС през октомври, а отново ще се намери начин за отлагане. "Краят на октомври е новата дата за напускане на ЕС. Аз лично твърдя, че това няма да бъде крайната дата и крайното решение, отново ще се намери начин за отлагане", посочи тя.

По думите ѝ това ще се случи дори и Борис Джонсън да бъде избран за лидер на консервативната партия и премиер на Великобритания.

Илияна Йотова коментира и изборите, които текат за водещи позиции в Европейския съюз."Европейските институции не си научиха урока и голяма част от правителствата, отново слагат каруцата преди коня. Няма как да бъдем убедени в конкретната личност, която ще стане председател на ЕК или Европейския съвет, без да чуем каква е визията на тези хора. За мен няма значение лицето, ако то не ми каже утре как Европа ще си върне позициите на сериозен играч на международната сцена", обясни вицепрезидентът.

"Аз не бих заложила на човек, който не знае каква ще бъде политиката му спрямо Западните Балкани, дали е оценил усилията на България, които тя прави по това отношение. След нашето председателство нито Румъния, нито Австрия си мръднаха пръста за Западните Балкани", отбеляза Йотова. "Ние отново оставаме с впечатлението, че тези личности ще са плод на някаква сделка. Ние не знаем каква е тяхната визия", добави тя. "За първи път от много години насам в навечерието на този Съвет дори няма консенсус по отношение на председателя на Европейският парламент. Това е най-спешната задача, тъй като ЕП ще започне работа другата седмица и трябва да има своя председател. Надявам се тази вечер да чуем и новини, а не само имена от Съвета в Брюксел", изтъкна още вицепрезидентът.

ЕС е направил голяма грешка като отложи преговорите за членство на Северна Македония и Албания за октомври.

"Северна Македония и Албания останаха разочаровани, защото техният случай е поводът да поговорим за европейската политика спрямо Западните Балкани. Аз съм убедена в едно - Европа, Европейският съюз не може да претендира да бъде световен лидер, да се намесва убедително в различни конфликти и да ги предотвратява, не може да застане като равноправен партньор на масата на големите, ако не осигури Западните Балкани, ако Западните Балкани един ден не бъдат част от политическото разширение на ЕС, ако последват съдбата на други страни и стоят дълго време в предверието и обезкуражат гражданите на тези страни", заяви Йотова. "Аз смятам, че ЕС допусна голяма грешка, че отложи решаването за октомври", добави тя.

Според нея пътната инфраструктура на Балканите може да се подобри и това ще се отрази на свързаността и развитието на икономиката.

"Черна гора е страната от всички Западни Балкани, която е най-напред в преговорния процес, само една глава остава да бъде отворена," посочи тя във връзка с посещението ѝ в страната.

"Приятно ме изненада и ми хареса дълбоката убедеността на тези хора, че това е техният път. И още по-голямата им убеденост, че най-естественият им и силен съюзник е България", заяви вицепрезидентът. По думите й Черна гора не приема срещата на върха, проведена в София миналата година, като част от Българското председателство на Съвета на ЕС, а като техен шанс за Европа.

"Това, което много ми хареса, във всички официално срещи след тази конференция, от президента, през министър-предателя, външния министър, парламентарната комисия по външна политика започнаха с това "Да, ние ще спазим един ден критериите на Брюксел, но преди всичко ние го правим за нашите граждани - затова те да имат стандарт и да се доближат до европейския. Навсякъде се чуваше името България, България и това за мен беше изключителна гордост", поясни още вицепрезидентът.