"Дълги години Президентството беше патерица на изпълнителната власт. Така хората отвикнаха да чуват гласа на българския президент. Затова сега се получава впечатлението, че търсим конфронтация, а ние просто имаме мнение по всеки важен въпрос. Имаме много ограничения според Конституцията, но пък никой не може да ни отнеме правото на мнение". Това заяви пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя подчерта, че техният екип с държавния глава Румен Радев е първият на "Дондуков" 2 от началото на демокрацията, в който има разбирателство. Точно преди 2 години двамата встъпиха в длъжност.

Йотова категорично отказа да коментира темата с покупката на нови изтребители за армията ни. Тя каза само, че няма основание да не вярва на преценката на президента.

"Не искам да съм един от онези хора, които за едно денонощие станаха експерти по темата. Това не е сериозно. Но у нас много лесно се раздават квалификации. Ако не си съгласен с мнозинството, веднага те упрекват в лобизъм", заяви Йотова.

Тя коментира и казуса "Войводиново", като заяви, че ромският въпрос няма да се реши "с насилствени мерки и събаряне на къщи".

"Така нищо няма да стане. Няма държава, която да наложи правила и наистина да се заеме с този проблем", каза вицепрезидентът. Според нея няма как със събаряне на къщи да се реши нещо.

"Съпругът ми е човекът, който ме критикува и който ме приземява, и то не отсега, така е било винаги", сподели тя. И не пожела да коментира съпругата на президента.

Избор на БСП е дали г-н Станишев ще е в евролистата на БСП. Има различна практика и за двете в ЕС - лидери на партии да бъдат в Европейския парламент и да не бъдат, каза Йотова.

Тя препоръча следващото фолио на българския еврокомисар да е за разширяването. Още повече, че България е свършила добра работа с посредничеството между ЕС и Турция. Този ресор ще увеличи влиянието ни, категорична е Илияна Йотова.

Изравняването между ГЕРБ и БСП вече е факт, оттук нататък е важно коя от двете партии каква кампания ще направи и дали ще назове проблемите, каза вицепрезидентът.

"Всеки, който е в някаква институция, много или малко започва да получава негативи. Има масово недоволство на хората срещу управляващите" - така тя разтълкува падането на рейтинга на президента Румен Радев с 10 процента.

11 души е помилвала Йотова като вицепрезидент, в 3/4 от случаите заради чисто много тежки заболявания с летален избор. За хората с психически проблеми е по-добре да не излизат, още повече, че няма регистър на такива.

"Аз съм ляв човек, на мен нова партия не ми трябва" - така отвърна Йотова на въпрос ще тръгне ли нова партия от президентството.