България и Йордания имат отлично партньорство и ще задълбочат двустранното си сътрудничество в сферата на сигурността, борбата с радикализацията и тероризма. Това е общата позиция на президента Румен Радев и министъра на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман ас Сафади, които разговаряха днес на "Дондуков" 2, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

България високо цени усилията на Йордания за поддържане на мира и стабилността в Близкия Изток, което е от изключително значение за държавите от съседните региони и за Европейския съюз, заяви Радев. И подчерта ефективността и добрите резултати от инициативата на йорданския крал Абдула II т.нар. Процес Акаба, за противодействие на тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията, която е особено важна за региона на Балканите. България и Йордания ще продължат и двустранния обмен на информация и опит в превенцията на радикализацията.

Сред чуждестранните терористични бойци в Близкия Изток няма нито един българин, подчерта на срещата външният министър на Йордания и отбеляза ролята на толерантното българско общество в това отношение.

България има дълбоки исторически традиции в религиозната и етническа толерантност и може да бъде пример, посочи от своя страна Радев.

Насърчаването на икономическия обмен и взаимните инвестиции между двете държави, също е бил сред акцентите на срещата. Като особено перспективни области са били откроени информационните технологии, индустриите с висока добавена стойност, отбранителната индустрия създаването на смесени предприятия и туризмът.

Радев отбеляза и доброто сътрудничество в областта на образованието и науката. По думите му трябва да се използва потенциалът на йорданските студенти, завършили висшето си образование в България за развитието на двустранните отношения.

По време на срещата държавният глава потвърди поканата си към крал Абдула II да посети България в удобно за него време, се казва още в съобщението.