Временна комисия ще проучва разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19. Предложението на БСП подкрепиха единодушно 199 депутати.

Комисията ще бъде на паритетен принцип от 10 членове - по двама от всяка парламентарна група, председател и заместник-председател. "За" бяха 202 депутати, един се въздържа.

Ще работи за срока на извънредните мерки.

Тя ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства в т.ч и от фондовете на ЕС, предназначени за борба с пандемията.

Депутатите избраха заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев за председател на временната COVID-комисия.

След прегласуване Цонев получи 109 гласа "за", с което и одобрението на депутатите да ръководи работата на временната анкетна комисия.

Идеята за създаването на комисията дойде от БСП, а лидерът на партията го аргументира с необходимостта от контрол и прозрачност при харченето на бюджетни средства. Левицата настояваше представител на опозицията да застане начало и предложи това да бъде депутатът проф. Румен Гечев, но номинацията му не получи одобрение на мнозинство.

От своя страна ГЕРБ се съгласиха създаването ѝ, както и тя да бъде ръководена от опозиционен депутат, но не и от БСП.

Александър Ненков, депутат от ГЕРБ

Снимка: БТА

"Не за друго, не защото нямаме уважение към колегата, който ще предложите за председател, а защото смятаме, че всъщност друга е целта за създаването на тази комисия", аргументира позицията на управляващите Александър Ненков.

В края на работата си комисията ще има за задача да изготви подробен доклад за всички извършени разходи от държавата, както и анализ на тяхната ефективност. Освен за бюджетните средства, депутатите в състава ѝ ще следят и за изразходваните пари по фондове или други финансови инструменти на Европейския съюз.

 

Снимка: БТА

 "Внесохме проект за решение за създаване на временна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19. Извънредното положение и извънредната епидемична обстановка налагат извънредни разходи, тъй като последиците от кризата се отразиха на развитието на икономиката, на доходите на хората, доведоха до ограничение на стокооборота, така че е съвсем логично да се предприемат мерки за компенсиране и подпомагане както на малкия и среден бизнес, така и на онези хора, които пострадаха от пандемията. Но извънредно положение и извънредни разходи не означава безконтролно положение." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание. Тя допълни, че много години наред българските граждани са свидетели, че правителствата на ГЕРБ харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения, а понякога и с партийни пристрастия.

"Многократно сме сигнализирали, че извън бюджета, с постановления на Министерски съвет се харчат между 1.5 млрд. и 2 млрд. от МС без санкция на Народното събрание и без актуализация на бюджета. Многократно сме били свидетели за еднолични решения на премиера Бойко Борисов, който, пътувайки с джипа из страната, през прозореца обещава и раздава милиони по свое усмотрение, без оценка на ефекта от това, най-често за партийни цели или предизборно", каза Нинова. Тя подчерта, че Сметната палата и Конституционният съд са били сезирани от БСП по тези поводи. "В тази ситуация, която изисква да се помогне на най-много българи, пострадали от кризата, когато се очаква да се изтеглят нови заеми и да се изхарчат заради последиците от кризата - е 2 пъти по- наложително да има контрол и прозрачност върху тези харчове. Най-важно е парите да помогнат на хората, а не на правителството да оцелее до края на мандата.", подчерта председателят на БСП.

Снимка: БТА