Евродепутатът от БСП Елена Йончева подкрепи лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който обяви, че се е отказал от номинацията за председател на Европейския парламент и на него място беше издигнат италианският социалист Давид Сасоли.

"България въобще не преговаря, България се нагажда. Бойко Борисов подкрепяше Вебер, след това Тимерманс, след това лансирахме Мария Габриел, което провокира изключително негативна реакция след европейските лидери. Г-н Станишев постъпи правилно като оттегли кандидатурата си за председател на Европейския парламент, защото това щеше да означава отстъпление от принципа на водещите кандидати и щеше да намали шанса на Тимерманс за председател на Европейската комисия", коментира Йончева пред БНТ тази сутрин.

"Бойко Борисов е самодържавник, той е човекът, който създава в България едно авторитарно управление. По отношение на външната политика, той е изключително последователен в неотстояване на българските интереси", отново критикува тя премиера.

По повод сложните преговори за ключовите постове в европейските институции тя каза още, че Франция и Германия успели да се преборят за своите кандидатури.

"Предварителната уговорка за шпитценкандидати отпадна и това до някаква степен е подмяна на вота, това се усеща и в Европейския парламент по време на дискусиите. В ПЕС има много силни брожения, много силно недоволство, защото всички вярваха, че лидерът на левицата Франс Тимерманс има реален шанс за поста предс на ЕК. Този европейски социален нов икономически модел можеше да бъде наложен", категорична бе евродепутатката.

Тя коментира и възможността да бъде поискан нейният имунитет във връзка с източването на КТБ.

"Член съм на правосъдната комисия в Европарламента, на комисията по външна политика и нейната подкомисия за сигурност и отбрана. Няма от какво да се притеснявам за имунитета си, това е поредната бухалка срещу мен", обясни тя.

И добави:

"Аз съм работила за ТВ7 като външна продукция, работила съм и съм направила документални филми, за които е закупена техника, така че при мен всичко е открито. Аз съм чиста и съм убедена, че истината ще излезе наяве".

По повод намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас, Йончева заяви, че това открит удар срещу БСП, която единствена може да свали авторитарното управление.

"Това е и удар срещу десните партии, които не са в парламента. Оттук нататък партиите ще бъдат зависими от олигарсите, във финансирането им ще могат да участват фирми, които са сключвали договори за концесии, които работят в сфери, които са пряко свързани с регулация от държава, фирми, регистрирани в България, но с участие на чужди граждани. В момента имаме държавен и политически рекет - срастване на една партия с държавата", каза още тя.

По повод вътрешните разногласия в БСП, Елена Йонева заяви, че е нормално в една партия да има сблъсък на идеи, така че не вижда никаква драма в това.