Американският шарже д'афер в Будапеща Андрю Гудфренд бе извикан за обяснения в унгарското външно министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Джон Маккейн, известен с острия си език, рязко критикува вчера пред Сената избора на холивудската продуцентка Колийн Бел за бъдещ посланик на САЩ в Унгария.

"Тази страна е на път да отстъпи своя суверенитет на неофашистки диктатор, който се заиграва с Владимир Путин. И на този човек ще му изпратят за посланик продуцентката на "Дързост и красота!", възмути се Маккейн.

Той изброи основните упреци на част от международната общност към Орбан - централизация на властта, овладяване на съдебната система, нападки срещу неправителствени организации, финансирани от чужбина.

Унгарското външно министерство отхвърли днес тези обвинения като неоснователни и определи изявленията на Маккейн за неприемливи.

"Унгарското правителство смята, че това е неприемливо и твърдо отхвърля коментарите на сенатора Джон Маккейн за унгарския премиер и за отношенията между Унгария и Русия", заяви държавният секретар Левенте Модяр в декларация.

При гласуването на кандидатурата на г-жа Бел за посланик в Унгария вчера Сенатът в крайна сметка й даде зелена светлина с 52 гласа срещу 42 против. Постът на американския посланик в Будапеща е вакантен от 2013 г. Отношенията между САЩ и Унгария се влошиха през последните месеци, напомня АФП.

Американски дипломати смятат, че в Унгария, която е член на НАТО, има "негативна еволюция". Шестима унгарци, заподозрени в корупция, сред които шефката на данъчната служба, бяха обявени за нежелани в САЩ.

"Лошото момче" Виктор Орбан

Премиерът Орбан често отправя предизвикателства към ЕС и САЩ, обвинявайки ги, че се месят във вътрешните работи на Унгария. Неотдавна унгарският премиер отрече, че води проруска политика.

"САЩ оказват силен натиск върху Унгария, опасявайки се от сближаване между Москва и Будапеща", беше цитиран да казва Виктор Орбан.

Макар че критиките нарастват, европейски дипломати признават, че няма консенсус по какъв начин да се реагира, за да бъде убеден Орбан да смени курса.
 
"Мисля, че не го е грижа особено за имиджа му сред неговите колеги от ЕС", каза европейски дипломат. "Той ще продължава тази политика, докато Европа най-накрая реагира сериозно".

Тази година Орбан постигна три изборни победи.