Съмненията за осигуряването на кворум с карантинирани или заразени депутати не са единствената причина от ДПС да обявят бойкот на пленарните заседания през следващата седмица. Това обяви на извънреден брифинг в НС зам.-председателят на ПГ на движението Хамид Хамид.

От ДПС негодуват, че днес беше отхвърлено предложението им при извънредната епидемична обстановка да спират да текат сроковете по Закона за политическите партии, които, ако не бъдат спазени, съдът може да постанови разпускане на партия. Като аргумент беше изтъкнато, че забраната за събиране на повече от 30 човека в закрити помещения пречи на партиите да проведат в срок своите конгреси. За конференцията на ДПС обаче е необходимо закрито помещение, което да побере около 1000 делегати

Отхвърлянето на предложението поставя в риск съществуването на партията. Според сега действащия закон ДПС ще трябва да проведе конгрес до 24 април 2021 г., защото иначе съдът ще може да иска закриването ѝ.

"Днес всички станахме свидетели на тоталното потъпкване на Конституцията, Правилника за организация и дейността на Народното събрание и законите на страната. Когато Конституцията и законите са стъпкани, на ход е диктатурата. Всички видяхте как беше осигурен кворум. Колкото до предложението ни, с което се опитахме да спрем срок по чл. 40 от Закона за политическите партии, което беше тотално отхвърлено само защото се касае за партийни мероприятия на ДПС, искаме да напомним за исторически факти. В близкото и далечно минало, където всяка диктатура е започвала с посегателство върху определени политически субекти", заяви Хамид Хамид.

Заради препоръките за ограничаване на масови събития срещу разпространението на коронавируса през март ДПС отложи конференциите за номиниране на председател. От движението трябваше да избират нов лидер в един и същ ден с БСП - на 26 април. Извънредното положение наложи отлагане на събитията. Докато през септември социалистите проведоха конгрес, от ДПС все още не са посочили дата за избор на председател, а на мандатът на Мустафа Карадайъ е изтекъл.