Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си.

Това се казва в позиция на служебния министър на външните работи Даниел Митов по повод коментара на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин, според когото България "ще предаде" Русия, като замени руските бойни самолети.

Коментарът на вицепремиера Дмитрий Рогозин не подхожда на положението му, каза за Агенция „Фокус” ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи в коментар по повод публикацията на руския вицепремиер.

Дмитрий Рогозин написа в профила си в Туитър:

"Новини от България: Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предадат Русия... в полза на изтребители втора употреба." 

Рогозин е добавил и линк към информация на ТАСС, в която се казва, че България е решила да спре използването на руски изтребители.

Вчера от изказване на военния министър Велизар Шаламанов стана ясно, че руските изтребители ще бъдат заменени от западни.

"България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави", се казва в позицията на Даниел Митов.

"Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава", заявява външният министър.




(б/ушных - Бывшее в употреблении - втора употреба. Под "игла" в Русия се има предвид американските изтребители F-15 Eagle - б.р.)

Даниел Митов изтъква членството на България в НАТО и ЕС и това на кого държавата дължи лоялност във връзка с, по думите му, "имплицитните обвинения в нелоялност".

"Доколкото разбирам обвиненията, които са отправени към България, е, че тя е проявила агресия към Русия, проявявайки нелоялност към нея. Тоест това е един комплимент. Ние сме защитили българския национален интерес, макар и това да не е било приятно на някого, тъй че ще има коментар", заяви по-рано правосъдният министър и вицепремиер Христо Иванов, цитиран от БНР.

Христо Иванов каза пред журналисти, че Министерският съвет е обсъдил днес изказванията на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин и ще има официална реакция.

Рогозин е известен с туитовете си по важни теми. Преди два месеца той се подигра с твърдата линия на САЩ към Русия във връзка с украинската криза.
Известен стана и друг негов туит - че е време да се съберат парчетата от Съветския съюз.

Рогозин, който е в европейския списък за санкции срещу Русия, писа през месец май в Туитър и че диспечерите на България и Румъния питали пилота на самолета, в който пътувал, има ли на борда "забранен пътник".

"Готвели се да вдигат прехващачи",
туитва тогава Рогозин.


Медиите в Русия за смяната на самолетите


Чии послания в Туитър се препредават най-често и "туитвани" примери

КРЪСТОСАН ОГЪН: Митов срещу Рогозин