Парламентът изслушва министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на икономиката Лъчезар Борисов и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов относно здравните, социалните и икономическите мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от коронавирус.

Мнозинството отхвърли предложението на БСП за пряко предаване по БНТ и БНР.

Вие поканихте министрите и ги криете от българските граждани, коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и отново поиска министър-председателят Бойко Борисов да бъде поканен в парламента.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че се е свързала с премиера, но той в момента пътува из страната и няма да може да дойде в парламента, но тук са ресорните министри.

Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова подчерта, че грижата на правителството е последователна. Фактът, че преодоляхме вота на недоверие, означава, че правителството има сериозна парламентарна подкрепа и може да продължи своята дейност в полза на българските граждани. Затова искам тук, сега всички да разберете какви са следващите мерки в размер на над 1,160 млрд. лева и какво от тях ще стигне до българските граждани, добави тя. По думите й целта на изслушването на министрите е да се отговори на проявения интерес вчера от опозицията за източника на тези средства и тяхното разпределение.

Дариткова припомни и свършеното досега. От началото на кризата бяха запазени и възстановени много работни места, много производства, бяха защитени сектори, които се оказаха пряко потърпевши от последствията от карантината, от една страна, и от друга, от разпространението на коронавируса, посочи тя. По мярката "60 на 40" до 24 юли са преведени близо 171 млн. лева на над 8900 компании, запазени бяха работните места на 170 533 работници и служители, отчете Дариткова. Тя отбеляза, че на 15 юли започна подаването на документи по новия дизайн на мярката, като се очаква 300 000 души да запазят доходите си.