Нагласите на избирателите за евроизборите се оказаха по-различни от тези за парламентарните, за които последните социологически изследвания показват, че БСП намалява силно преднината на ГЕРБ.

"Нагласата на българските граждани за участие в парламентарни и в избори за европейски парламент е много различна. Евроизборите са през май месец, но очевидно кампанията за тях вече започва. Според последното проучване на "Маркет линкс" ГЕРБ в момента събира 29,9% от гласовете, а БСП - 21,4%", обяви пред bTV Добромир Живков от агенцията.

Изследването показва, че ДПС - със 7,9%, изпреварва "Обединени патриоти", които взимат 6,7%. За "Демократична България" биха гласували 5,1%.

Активността на парламентарните е между 48% и 50%, а на евроизборите - около 36% и 37%, уточни той.

Проучването на електоралните нагласи е направено миналата седмица и не отчита последните скандали, обясни представителят на "Маркет линкс".

Снимка: Маркет Линкс

Обществената оценка за развитие на страната през първия месец на новата година остава силно негативна, но отбелязва умерено

повишение и се завръща към нивата от средата на 2018 г., анализират още социолозите от агенцията.

Съотношението между дела на критично настроените към развитието на страната (67%) и тези с положително мнение (30%), формира отрицателен рейтинг от - 2,2. С високи нива на песимизъм (55% от всички) е и оценката за очакванията за бъдещо развитие на страната. Налице, обаче, е умерен оптимизъм в оценките за материалното състояние на домакинствата (49%), който е подкрепен от увеличението на минималната работна заплата и на възнагражденията в редица бюджетни сфери.

Отчита се минимално възстановяване на доверието към българските институциите. Положителният рейтинг на Президентството вече е 61% от имащите право на глас. За пръв път от около 6 месеца, Европейската комисия успява да се завърне сред институциите с положителен рейтинг.

Доверието в Народното събрание този месец също отбелязва повишение, но въпреки това остава критично ниско - едва 16%. Видимата активност на държавното обвинение през последните месеци води до общо повишаване на доверието в нея, както и на това в главния прокурор Сотир Цацаров (20%).

Българското общество е силно разделено по въпроса за избора на доставчик на нов изтребител за ВВС. В ситуация на силно политизиран публичен дебат, малко под половината от българите не могат да формират мнение по въпроса. Диалогът между правителството и президентската институция по-скоро изместват фокуса от един стратегически и геополитически избор към остро вътрешно - политическо противопоставяне.

42% от имащите право на глас със сигурност биха гласували на предстоящите Европейски избори. Вече започва да се забелязва мобилизация при електората на ГЕРБ въпреки, че разликата с БСП е около 3% на база всички. На  база гласуващи, преднината на ГЕРБ е 8,5%, която определя ГЕРБ като потенциално с най-много евродепутати. Свои представители в ЕП към момента биха имали още БСП, ДПС и ОП, а е възможно "Демократична България" също да има поне един депутат. Резултатите потвърждават, че "Воля" е загубила сериозна част от електората си е много вероятно участието и в активния политически живот у нас да приключи с разпускането на 44-то НС.

Национално-представително проучване, финансирано и проведено от "Маркет линкс". Обем на извадката 1007 лица над 18 г. в цялата страна. Период на провеждане: 12-21 януари.