Това е основната международна тема в днешния англоезичен печат, коментира БТА.

Съобщавайки за преобладаващо негативните реакции в света на този ход - не само в арабския и ислямския свят, но дори и сред съюзниците на САЩ, британският "Файненшъл таймс" припомня, че становището на международната общност от дълго време е, че статутът на Ерусалим (като свещен град на три религии) трябва да бъде определен чрез мирни преговори.

Светините в Ерусалим са място за поклонничество на евреи, християни и мюсюлмани, което прави политическите спорове за него още по-експлозивни, посочва вестникът.

"Статутът на разделения град е изключително чувствителна тема и съдбата му е един от най-острите въпроси в израелско-палестинския мирен процес. Израел смята Ерусалим за своя неделима столица и претендира за суверенитет върху целия град. Но международната общност смята Източен Ерусалим за окупирана територия, а палестинците го считат за бъдещата си столица", пише "Файненшъл таймс".

Дори съюзниците на САЩ открито предупреждават за опасностите от признаването на Ерусалим за столица на Израел, пише вестникът и цитира вчерашното изявление на външната министърка на ЕС Федерика Могерини пред държавния секретар Рекс Тилърсън след срещата им в Брюксел.

"Ние смятаме, че всяко действие, което подкопава усилията за подновяване на мирния процес, насочен към т.нар.- двудържавно решение, трябва абсолютно да бъде избягвано. Трябва да бъде намерен начин за определяне чрез преговори на статута на Ерусалим като бъдеща столица на двете държави (израелска и палестинска), така че да бъдат удовлетворени аспирациите и на двете страни", предупреди Могерини.

Друг лондонски вестник - "Гардиън", също предупреждава, че очакваното днес решение на Тръмп за Ерусалим ще зачеркне десетилетия на американска президентска дипломация и може да провокира размирици из целия Близък изток.

Макар че Тръмп отдавна оповести намерението си да премести посолството, последователността на развоя на събитията вчера - първо Тръмп отказа да подпише за пореден път отлагането на преместването, а после започна да звъни на регионалните лидери (в Близкия изток), за да ги уведоми за решението си, - сякаш нарочно целеше да драматизира проблема, и то по най-деструктивен начин, отбелязва "Гардиън".

В друга авторска статия по въпроса всекидневникът пише, че признаването от Тръмп на Ерусалим за израелска столица ще бъде катастрофа и ще попари надеждите за мир, защото ще означава признаване на израелската враждебна окупация на града, която доведе до разделянето на бедни и богати жители.

Бедните и онеправданите, разбира се, са палестинците, живеещи там. Признаването на сегашната израелска позиция относно града ще създаде огромни и нови неразрешими проблеми, без да решава истинските проблеми, пред които Ерусалим е изправен, пише авторът.

Отбелязвайки, че в днешния световен климат под заплаха е целият международен правов ред, "Гардиън" пише още: "Тръмп е създание на десницата и приятел на зловредните "финансисти". Затова можем да разберем защо той говори за "омилостивяване" на Израел чрез узаконяване на неговите териториални завоевания. Това обаче ще доведе до връщане обратно в хаос и убийства, които ще подпалят пожара на политическа и морална катастрофа в един град, обичан от света."

Лондонският "Индипендънт" посочва, че ако Тръмп обяви Ерусалим за столица, това ще означава сбъдване на мечтата на Израел и кошмар за арабите.

След три катастрофални войни в Близкия изток трудно можем да си представим нещо по-провокационно и опасно, или дори напълно безумно, от това американците да преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. А точно това смята да направи Доналд Тръмп. Може би трябваше да очакваме това - луди президенти правят луди неща, пише авторът на вестника.

Няма ли и в момента достатъчно войни в Близкия изток, които да създават грижи дори на лудия Бял дом? Тръмп отдавна взе страната на сунитите в шиитско-сунитския конфликт, но сега рискува да нажежи обстановката още повече, като разгневи и едните, и другите с признаването на Ерусалим за столица на Израел, подчертава "Индипендънт".

Може ли Тръмп да очаква друго топло посрещане и традиционен танц със саби в Рияд след това си решение? Ще искат ли саудитците да купуват онези оръжия за милиарди от Америка, ако тя предаде Ерусалим на израелците, пита риторично вестникът, и отговаря: Съмнително е...

"Вашингтон пост" отбелязва, че очакваното днес решение на Тръмп за Ерусалим ще сложи точка на дългогодишната американска политика в Близкия изток, което се признава от високопоставени представители на САЩ, и може да разруши усилията на Белия дом за мир и да предизвика вълнения в региона.

Цитирайки служители от Белия дом, вестникът допуска, че в очакваното днес изявление на Тръмп е възможно той да обяви за още 6 месеца отсрочването на решението за преместването на посолството с аргумента, че чисто технологично това ще отнеме поне три или четири години.

Така той фактически ще признае колко сложен е въпросът. Ако не подпише поредното отлагане, както са правели редица американски президенти вече години наред, финансирането на посолството (в Тел Авив) от Държавния департамент ще бъде прекратено, отбелязва вашингтонският всекидневник. Цитират се официални американски източници, според които още дори няма набелязано място за новото посолство, която трябва да подслони около 1000 души дипломатически персонал, които сега работят в Тел Авив.

Преместването им в Ерусалим е сложно и от съображения за сигурност, и това не може да не се вземе предвид. Същите служители са казали, че дори и да бъде преместено, посолството в Ерусалим няма да бъде в източната му - палестинска - част, за да не бъдат дълбоко наранени палестинците и да се спази т.нар. "зелена линия" отпреди 1967 г.

"Вашингтон пост" цитира и изявлението на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан, според когото признаването на Ерусалим за столица на Израел и преместването на американското посолство там е "безразсъден външнополитически ход с исторически измерения". В изявление в интернет той посочва, че това "ще навреди на американските интереси в Близкия изток за години напред и ще направи региона още по-взривоопасен".