Парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" потвърди, че ще подкрепи само правителство, предложено от партиите на протеста, към които спада тя, както и "Има такъв народ" и "Демократична България". Третият мандат да бъде на партия на протеста. Това заяви по време на консултациите за съставяне на правителство с президента на "Дондуков" 2 шефката на групата Мая Манолова.

"Вие сте последната парламента група, но искам да подчертая дебело, че вашето присъствие е изключително важно. Вие вляхте в парламента нова енергия. Разчитам много и на вашия опит, така че търсим баланса между законодателни промени и времевият диапазон, в който да бъде създадено ново правителство. Нуждаем се от такова правителство и съм длъжен като президент на тези консултации да изчерпим всички възможни хипотези. Защото обстановката е особено динамична", каза Румен Радев.

Той постави и въпроса за евентуален трети мандат и изиска да разбере готовността на коалицията за диалог.

"Първият ден на работа на 45-ото Народно събрание зарадва всички, гледаме с голяма надежда. Вторият ден внесе динамика в нашите настроения и очаквания. Искам да чуя вашите очаквания и роля в търсенето на консенсус в общи политики и приоритети, в търсенето на ефективни механизми и инструменти за тяхното постигане и най-вече за обединение около водещи приоритети в името на България", допълни държавният глава и посочи, че под стабилност разбира едно прогресивно развитие.

Манолова заяви, че парламентарната група е група на гражданите.

"Нашите приоритети са в четири основни насоки. Първият е умелото управлението на пандемичната криза. Вторият приоритет е свързан с очакванията за незабавна икономическа подкрепа. Третият приоритет е свързан с очакването да има стабилно парламентарно мнозинство. На четвърто място да бъде сформиране на стабилен кабинет", посочи тя.

"Няма да подкрепим правителство, излъчено от политическа партия ГЕРБ. Бихме подкрепили партиите на протеста, каза Мая Манолова. - Бихме подкрепили кабинет на промяната, каквото е и очакването на българския народ."

Манолова обясни, че с тези партии имат пълно разбирателство за извършването на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила и ясна подкрепа за българския бизнес, защита на уязвимите групи и не на последно място - общата им воля за извършване на ревизия на управлението на Бойко Борисов.

"Утре ще се насрочи първото заседание на комисията за ревизия на управлението на Борисов", добави тя.

Манолова не изрази очаквания евентуалният трети проучвателен мандат да бъде връчен на "Изправи се! Мутри вън!", защото е най-малката парламентарна сила с 14 депутати.

"Но смятаме, че третият мандат също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите на промяната - за реализиране на принципа "Съединението прави силата" през формациите на протеста", заяви тя.

Президентът има право да избере на коя политическа сила да връчи трети мандат, без да е длъжен да избира третата политическа сила след изборите - в случая БСП. Той ще стигне до този избор, ако първите две партии, на които е длъжен да даде мандат - ГЕРБ и "Има такъв народ", не съставят правителство.