На 29 януари в УНСС ще бъдат изпитвани кандидат-икономистите, миналата година там предварителната кампания започна през март.

На 8 февруари ще има изпити в Нов български университет, а в Софийския университет "Свети Климент Охридски" изпитният маратон ще започне през март, съобщи "Преса".

Причината за ранната кампания е, че ВУЗ-овете бързат да си осигурят колкото може повече студенти много преди дванадесетокласниците да са взели дипломи за средно образование.

Кандидат-студентите няма да имат само един шанс да бъдат препитани. В УНСС всеки месец ще се провежда електронен тест, през който ще минават всички желаещи. Според избраното направление те ще попълват и допълнителен модул - по чужд език, география или математика.

В Нов български университет входният изпит също ще проверява базовата подготовка по всички изучавани в гимназията предмети.

В Софийския университет ще има по един изпит в най-желаните направления - математика, български език, история, биология, журналистика. За тези, които не са се справили по време на пролетната сесия, ще има и втори шанс през лятото.

При класирането и трите университета ще вземат предвид най-високата оценка на всеки кандидат.

След третото класиране миналата година свободните места във ВУЗ-овете бяха 7000. В последните випуски дванадесетокласници не надвишават 65 000 души, като не малка част от тях заминават да учат в чужбина, а други започват работа.