Отговорните лица у нас масово нарушават заповедта за задължителното носене на маски на закрити обществени места.

Причината е, че здравното министерство не е предвидило изключение за ораторите, съобщи bTV.

Вчера кметът на София даде едночасова пресконференция, без маска на лицето. Примерът на Йорданка Фандъкова последва и главният архитект на София - Здравко Здравков.

От Столичната община обясниха за bTV, че представителите им са носили маски - но на влизане и излизане от залата.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че в заповедта никъде не е споменато изключение за хората, които дават изявления.

"Досегашната заповед няма прецизно написан текст точно за този случай и аз мисля, че в рамките на следващата седмица ще изготвим по прецизно какво се изисква и какво не", обясни доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

На брифинг в сряда сградата на Министерството на образованието министърът Красимир Вълчев, зам.-министърът Таня Михайлова и експертът Евгения Костадинова също не носеха предпазна маска.

От ведомството казаха, че са ги махали само за изявленията.

В същия ден без маски на брифинг се появиха и министрите Деница Сачева и Николина Ангелкова. И от двете ведомства не отговориха защо не са спазили противоепидемичната мярка, но казаха че маските били махнати само по време на изявленията.

На 30 юни премиерът Борисов се срещна с оперативния щаб - без маска. На днешната среща вече я носеше.

А вчера и днес РЗИ демонстративно следеше и глобяваше депутатите в парламента. Говорителите от трибуната обаче от днес изрично получиха разрешение от председателя да са без маска.

И докато се пише поредната поправка в заповедта, предстои да се разбере дали здравните инспектори ще глобят вече провинилите се.