"Ломоносов* не е направил нищо. Асен Златаров** и той не е нищо особено, само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм", заяви Тодор Танев пред ученици от СОУ "Христо Ботев" във Враца, където той изнесе открит урок пред дванадесетокласници, писа „Преса".

Посочвайки портретите на известни учени в кабинета по химия, Танев с няколко изречения отхвърли научния принос на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри, изтъквайки в същото време постиженията на двукратния нобелов лауреат Мари Кюри.

"Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, "за да се фука",
 обясни на младежите министърът.

Вижте видео >>>


Изследванията на Ирен Кюри и Фредерик Жолио-Кюри върху структурата на атома са от първостепенно значение за откриването на неутрона. През 1935 г. двамата са наградени с Нобелова награда за химия. През 1948 г. Жолио-Кюри ръководи изграждането на първия френски атомен реактор.

"На Фредерик му се е отворило по политически причини, защото е бил в Съпротивата като в "Ало-ало", продължи Танев с изказването за нобелиста от 1935 г. Жолио-Кюри.

Министърът еднозначно отреди на децата бъдеще в чужбина и ги посъветва да учат английски, но и български, за да не им липсва родината като се пръснат в чужбина.

В кабинета по история министърът напомни за бомбардировката над Враца през Втората световна война, обявявайки Чърчил за виновник и попита риторично учениците: "Някой от Враца направил ли е нещо на хората от Острова?"

В тази връзка проф. Тодор Танев даде нравоучителен съвет на децата - да се държат „докрай" с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас"... „докато не омекнат".

За Арменската общност думите на министъра са неразбираеми. „Този човек няма място в образованието”, заяви главният редактор и издател на вестник „Ереван“ Вартаниш Топак Башиян.

Еврейската общност ще иска официално обяснение. „Когато човек заема подобна висока длъжност, трябва да е внимателен в изказванията си”, коментира и председателят на „Шалом” Максим Бенвенисти.

Във Фейсбук министърът се извини на всеки, който се е засегнал от неформалния му разговор с учениците. Той обясни, че се е опитал да им обясни, че има различни критерии за оценяване на постиженията на учените.

"Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите", посочи още министърът.

Той отчете, че понякога неформалната реч крие рискове и че е по-безопасно да  се говори с клишета.

Междувременно съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити образователния министър Тодор Танев. Във Фейсбук той написа:

„Дръжте се твърдо, КАТО маджари, евреи, арменци...” - казва професор Тодор Танев и ... се оказва антисемит. И анти-маджарин, предполагам. Нищо, че има унгарски произход и говори перфектен унгарски. Какво да кажа, освен "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват...”


* Михаил Ломоносов е руски учен, който е професор по химия. Открива закона за запазване на масата при химични реакции, постулира закона за запазване на енергията (1748) и развива оригинални схващания за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината. 

**Асен Златаров е български професор но химия. Той е основоположник на биохимията в България.