Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не допуснаха омбудсмана Мая Манолова да присъства на заседанието им. Бизнесът бе съгласен, ако някой признае Манолова за член на своята делегация. Синдикатите обаче бяха категорично против. 

"Мястото ми е там, където се обсъждат проекти, засягащи правата на гражданите", каза Манолова и обоснова присъствието си със законово право.

Социалните партньори обсъждат промени в наредбата за ТЕЛК и промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с пенсионирането на миньорите.

Вицепремиерът Валери Симеонов обаче каза, че не може да се нарушава правилника на заседанието на НСТС, дори и да дойдат главният прокурор или министър-председателят неканени и тях ще накара да напуснат. Вицепремиерът направи забележка на омбудсмана, че е трябвало да поиска разрешение по-рано.

Целта на обсъжданите промени в наредбата за медицинската експертиза е да се преодолее субективната оценка при определяне вида и степента на увреждане, предаде БНР. Предлага се да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване. В експертното решение, освен водещото заболяване или увреждане, ще се записват и всички налични. С други предлагани промени ще се даде възможност комисии ТЕЛК да се разкрият и в малки населени места, като се съкрати срокът за оценяване. ТЕЛК да може да се произнася и за необходимите помощни средства и медицински изделия, без за това да е необходимо решение на друга лекарска комисия, както е сега.

С предлаганите промени ще се улесни окомплектоването на ТЕЛК-овете със специалисти по отделните профили на заболяванията. Лекарите, упражняващи медицинска дейност, също ще могат да участват в комисиите. Премахва се изискването те да работят в комисията на пълен работен ден, като същевременно ще се определят и резервни членове. Така директорите на болниците, към които има ТЕЛК, също ще могат да имат по-голям избор от специалисти.

Очаква се след промените да се разкрият комисии по освидетелстване и в по-малки населени места и болници и да се улесни достъпът на хората, като се съкратят сроковете за получаване на решенията.

Друга съществена промяна ще даде възможност произнасянето да е основно по документи и само при необходимост да се прави клиничен преглед и да се искат допълнителни изследвания и консултации със специалисти. Ще се отмени и досегашен текст, че освидетелстване на лица могат да искат застрахователи и застраховани лица.