Френският премиер Едуар Филип постигна победа в надпреварата за кмет на град Хавър. Той печели 58,8 процента от гласовете по данни на телевизия Те Еф 1, предаде Ройтерс. Неговият опонент бе от Комунистическата партия.

"Щастливи сме в Хавър, ще отпразнуваме тази победа", каза Филип.

По време на кампанията, Филип избегна въпроса за бъдещето си в правителството, ако бъде преизбран за кмет.

Конституцията на Франция позволява на Филип да номинира свой заместник на кметския пост, а той да остане премиер. Но победата му ще повдигне въпроси за евентуални рокади в правителството, отбеляза Ройтерс.

Президентът Еманюел Макрон поздрави Филип за "красивата победа", съобщи Елисейският дворец и допълни, че двамата ще се срещнат утре.

Досегашната кметица на Париж Ан Идалго обяви победа на произведения днес втори тур на местните избори във Франция , предаде Асошиейтед прес.

Очаквано, социалистката Ан Идалго печели втори мандат на кметския пост в Париж.

Идалго гласува

Снимка: АР/БТА

Тя събира над 50 процента от гласовете и е с голяма преднина пред кандидатката на десницата Рашида Дати и тази на президентската партия Анес Бюзен.

Кандидатката на презинетската партия Анес Бюзен

Снимка: АР/БТА

кКандидатката на десницата Рашида Дати за кмет на Париж

Снимка: АР/БТА

Това означава, че Идалго ще заема кметския пост във френската столица по време на провеждането на  Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

Идалго бе избрана за първи път за кмет на Париж през 2014 г. Тя разполага с подкрепата на френските Зелени, които на днешния вот получиха силни резултати в цяла Франция, включително във френски градове като Лион и Лил.

Популярността на Зелените нараства в няколко европейски държави, засилвана от ключовото значение на въпроса с климатичните изменения, отбелязва Франс прес. Представители на Зелените спечелиха министерски постове в Швеция, Финландия и Австрия. Силно е тяхното присъствие и в германските властови органи.

Вотът в Париж

Снимка: АР/БТА

Крайнодясната партия Национален сбор печели общинските избори в южния френски град Перпинян, предаде Ройтерс, като се позова на екзитпол.

Ако резултатът бъде потвърден, това ще е първият град с население от над 100 000 души, който ще бъде управляван от партията на Марин Льо Пен. Луи Алио, бившият партньор на Льо Пен, печели там балотажа срещу сегашния кмет консерватор Жан-Марк Пюжол с 54 срещу 46 на сто, показва екзитполът на социологическия институт "Ифоп-Фидюсиал".

Рекордно ниска избирателна активност

Франция в неделя проведе втория тур на общински избори в 5000 града при рекордно ниска избирателна активност на фона на опасенията от Covid-19 и гняв от това как правителството на президента Макрон се справи с него. От близо 17 милиона избиратели до урните са отишли едва 35 на сто от тях.

В повечето населени места вотът приключи на първия тур, но битката остана в големите и символични градове. Само 13% от френските градове провеждаха избори на втори тур. Сред тях  са Париж, Лион, Марсилия, Бордо и Тулуза. 

Три месеца и половина след първия тур на 15 март, точно пред карантината, днешният вот протече фактически без кампания. а според проучване на института Одокса 30% от французите дори са пропуснали информацията за новата дата на изборите.

Снимка: АР/БТА