Юристката Ива Митева Йорданова-Рупчева от "Има такъв народ" беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. "За" гласуваха 160, нито един "против" и 74 "въздържали се" (от групата на ГЕРБ-СДС) в залата. От депутатите, които се включиха онлайн, имаше трима "за" и един "въздържал се".

С 234 гласа "за" парламентът избра шестима заместник-председатели на 45-ото Народното събрание. Според приетите правила всяка парламентарна група предлага свой кандидат за поста. 

Шестимата, предложени и избрани заместници, са: 

  • Цвета Караянчева от ГЕРБ
  • Виктория Василева - "Има такъв народ"
  • Кристиан Вигенин от "БСП - за България"
  • Мукаддес Налбант от ДПС
  • Атанас Атанасов от "Демократична България"
  • Татяна Дончева, от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" 

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание следете тук

Снимка: БТА

Вотът се очакваше с особено голям интерес от анализаторите. Като първо гласуване на новите парламентарни групи, от него се очаква да даде посока за бъдещи преговори за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание.

"Има такъв народ" се очертава като фаворит за оползотворяване на мандата, след като вече стана ясно, че първата по резултат политическа сила ГЕРБ няма да събере достатъчна подкрепа.

Ето го и позиционирането спрямо предложената от "Има такъв народ" и избрана за председател Ива Митева:

  • ГЕРБ - 75 "въздържали се"
  • "Има такъв народ" - 48 "за"
  • "БСП за България" - 42 "за"
  • ДПС - 29 "за"
  • "Демократична България" - 27 "за"
  • "Изправи се! Мутри вън!" 14 - "за"

Заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов изчете биографията на Ива Митева с уточнението, че се надява депутатите да направят разлика с предложението на ГЕРБ.

По-рано ГЕРБ-СДС предложиха досегашния председател на НС Цвета Караянчева да ръководи и 45-ото НС, но номинацията ѝ, обявена от Десислава Атанасова, беше посрещната с освирквания.

Ива Митева се ръкува с Мика Зайкова, която води заседанието преди нейното избиране, тъй като е най-възрастният депутат

Снимка: БТА

Първите думи на Митева бяха: "Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока. С голямо вълнение заставам пред вас пред тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат в 45-ото Народно събрание Убедена съм че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. На 4 април повече от половината български избиратели изпълниха обществения си дълг и дадоха своя глас, за да се конституира Народното събрание. Към нас са обърнати очакванията на избирателите".

Според нея прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание. "Нека положим усилия за диалог помежду си", каза още Рупчева.

Коя е Ива Митева Йорданова-Рупчева

До момента Митева е работила в Народното събрание като представител на администрацията, има и опит като директор на Дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС". През експертизата ѝ са минали повечето най-важни закони, приети в държавата през последните години. Тя стана депутат от "Има такъв народ", като влезе втора от 23-и МИР в София, където водач е проф. Андрей Чорбанов.

Митева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. По образование е юрист и преподава право в Нов български университет. Владее английски език.

Тя е третата дама, заемаща поста председател на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева.

Стар правилник до изработването на нов

Парламентът ще работи по стария правилник до приемането на нов. Това решиха депутатите с 233 гласа "за".

Регистрацията ще се извършва с поименно прочитане на имената при невъзможност това да е чрез компютърната система.

Христо Дочев от "Има такъв народ" оглави временната комисия за изработване на правилник. 

Предложеният от ГЕРБ Димитър Главчев за председател на комисията си направи отвод с аргумента, че Ива Митева също ще е член на комисията и заедно с това председател на парламента.

В комисията влизат 18 народни представители, по 3-ма от всяка парламентарна група.