Дълги опашки пред избирателните секции и неизправни машини за гласуване помрачиха първите часове от гласуването в избирателни райони по цялата територия на САЩ. Някои от най-големите проблеми бяха в Джорджия - щат с оспорвана надпревара за губернаторското място, а някои избиратели там казаха, че са чакали до три часа, за да гласуват, съобщи Асошиейтед прес.

В изборна секция в Снелвил, Джорджия, над 100 души чакаха часове наред, за да гласуват. Машините за гласуване в окръг Гуинет не работеха, затова членовете на секционните комисии предлагаха хартиени бюлетини, докато се опитваха да намерят работещи машини, които да заменят повредените.

Онтария Удс, избирател, заяви, че около 20 души, които били дошли да гласуват, си тръгнали заради опашките.

"Опитвахме се да им кажем да почакат, но хората имат деца. Хората започват да се ядосват. Хората са уморени", каза тя. Удс и други казаха, че отказали предложените хартиени бюлетини, защото нямали доверие в този начин на гласуване.

Говорител на окръжните изборни власти заяви, че в някои избирателни райони е имало проблеми с така наречения експреспол, машини, които членовете на изборните секции използват, за да регистрират избирателите и да им издават карти за достъп до машините за гласуване.

Още преди днешния изборен ден в САЩ имаше безпокойства от различно естество поради системите за гласуване и регистрация - било то заради машини, променящи предпочитанията на избирателите, или заради върнати грешно написани регистрационни формуляри.

Представители на изборните власти и неправителствени организации се опасяваха, че доверието на избирателите в резултатите може да бъде подронено, ако тези проблеми станат още по-масови в течение на изборния ден. Милиони американци ще гласуват днес във важни изборни надпревари за Конгреса и губернаторски места.

В изборните секции из целия Ню Йорк имаше съобщения за развалени скенери за бюлетини. В един от избирателните райони избирателната активност беше толкова висока, че поради развалените устройства се образува дълга опашка.

Във Финикс, Аризона, се създаде объркване заради заключена изборна секция, което наложи избиратели да бъдат препращани да гласуват в съседен избирателен район. 

Според вестник "Хюстън кроникъл" в Хюстън, Тексас, много местни жители не могли да гласуват заради проблеми с машините за регистрация на избиратели.