Консервативната партия на премиера спечели абсолютно мнозинство в парламента и ще може да управлява самостоятелно през следващите пет години.

"Да, ние ще организираме такъв референдум за нашето бъдеще в Европа", каза британският премиер пред медиите, след като посети кралица Елизабет - формална процедура, която постави началото на процеса на формиране на новия кабинет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Друго предизборно обещание на Камерън е да ограничи драстично нетната имиграция и да лиши имигрантите от ЕС от социални облаги за период от четири години след пристигането им на Острова.

Вижте снимки >>>

Камерън обеща да започне да изпълнява възможно най-скоро своя план за прехвърляне на повече правомощия на шотландското правителство.
Той обеща Шотландия да се сдобие с най-широката автономия за регион "в целия свят", включително в областта на данъчната политика.

Шотландската национална партия, която е за независимост на северната област, спечели почти всички мандати в британския парламент от региона.
Историческата победа може да доведе до нов референдум за независимост.

Камерън заяви по-рано днес, че победата на неговата партия с парламентарно мнозинство е най-сладката в политическата му кариера, предаде ДПА.

"Не съм стар, но ясно помня как гласувах през 87-а и че това беше голяма победа", заявява той пред привърженици във видеозапис, качен в Туитър от списание "Спектейтър".

"Помня и как работех усърдно като вас през 92-ра, и че това беше изумителна победа. И помня 2010 г., постигането на онази мечта да изгоним лейбъристите и да върнем торите обратно на власт и това също беше изумително. Мисля обаче, че тази е най-сладката победа от всички", заявява Камерън.

Лидерите на три от водещите партии във Великобритания - Найджъл Фараж, Ник Клег и Ед Милибанд, подадоха оставки заради резултатите от парламентарните избори.

Европейският съюз заяви, че е готов да работи с преизбрания британски премиер върху изисканите от него реформи, но свободата на движение категорично не подлежи на коментар, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Свободите на движение в договора с ЕС не подлежат на договаряне. Те няма да бъдат преговаряни, защото са същността на съюза", заяви Маргаритис Скинас, говорител на Европейската комисия (ЕК).

Председателят на ЕК Юнкер очаква с нетърпение да се срещне с Камерън.

Скинас посочи, че Юнкер отваря вратички за "минимални" промени, като категорично изключва промяна в договора за свободното придвижване на стоки, хора, капитали и услуги.

"Първо искаме да видим и да получим предложенията за реформа и в духа на откритост, приятелски отношения и конструктивни разговори, сме готови да го обмислим, търсейки честна сделка с Великобритания. Промяната на договора не е нещо, което се прави толкова лесно. Това е част от една по-дългосрочна перспектива за това как организираме Европейския съюз", каза говорителят на ЕК.

Най-младият депутат от векове

Кандидатката на Шотландската национална партия (ШНП), 20-годишната студентка по политология Майри Блак, спечели място в следващия британски парламент, с което стана най-младият британски депутат от векове, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Блак спечели мястото в избирателния район Пейсли и Ренфрюшър Саут, побеждавайки една от централните фигури на Лейбъристката партия Дъглас Александър. Тя става най-младият депутат в британския парламент от 1667 г. насам.
 
На хората, които я критикуват за липсата на опит, Блак противопоставя решителността си и подчертава, че щом е достатъчно възрастна "да си плаща данъците или да отиде в Афганистан", значи може да заеме мястото си в Камарата на общините, отбелязва Франс прес.