Премиерът Дейвид Камерън от Консервативната партия, който управлява в коалиция с либералдемократите от 2010 г., заяви, че води "най-важната предизборна кампания от едно поколение", предаде БТА.

Той призова избирателите на парламентарните избори на 7 май "да се придържат към плана за гарантиране на сигурност на Великобритания".

"Пет години по-късно не сме решили всеки проблем, но дефицитът намалява, страната отново заработва, ставаме по-силни", каза той във видеопослание.

Камерън прикани гласоподавателите да изберат неговия "план за реформи, който връща страната на пътя на развитието и финансира държавните ни услуги, вместо повече дълг, повече разходи, повече данъци" при евентуално управление на лидера на Лейбъристката партия Ед Милибанд.

Милибанд лансира кампанията на партията си с "твърд ангажимент да се постигне реформиран ЕС, а не излизане на Великобритания от ЕС".

"Най-големият риск за британския бизнес е излизане от ЕС. Трябва да създадем повече и по-добри работни места и това означава да подкрепяме предприятията. Консерваторите поставят заетостта в опасност със заплахите си за напускане на ЕС", каза той.

Ако бъде преизбран, Камерън е обещал да предоговори членството на Великобритания в ЕС и до 2017 г. да организира референдум по резултатите от тези преговори с въпроса дали Великобритания да напусне ЕС, в опит да овладее евроскептицизма в партията си и да неутрализира заплахата от дясната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), отбелязва ДПА.

Според последните социологически проучвания никоя от двете основни партии няма да спечели мнозинство в парламента. Едно допитване дава 36 процента подкрепа за Лейбъристката партия и 32 процента за Консервативната. Друго, което бе публикувано днес, обаче дава обратните резултати - 36 процента за консерваторите и 32 за лейбъристите.

Вицепремиерът от партия Либерални демократи Ник Клег заяви, че очаква отново парламент без ясно изразено мнозинство за никоя партия. "Според мен с времето на еднопартийните правителства във Великобритания е свършено", каза Клег.

Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж обяви приоритетите на партията си - излизане от ЕС, повече пари за здравеопазването и затягане на граничния контрол срещу незаконната имиграция.

Според Фараж е "почти невъзможно" консерваторите или лейбъристите да получат мнозинство в парламента.

"Следователно, ако хората искат да гласуват за ЮКИП за баланс в управлението, това и ще направят", добави той.