В Турция за ДПС са гласували 88 238, а всички останали партии имат малко над 1000 гласа. Ако се махнат тези гласове най-големите губещи са ДПС, като губят четири мандата, поясни проф. Константинов. Те губят мандати в 17, 19, 22 и 26 район. „Изненадата беше, че партията „Ред, законност и справедливост” губи един мандат”, което обаче няма да изкара партията от парламента, заяви проф. Михаил Константинов. Той добави още, че ГЕРБ би спечелила 2 мандата, а „Атака”, БСП и Синята коалиция по един мандат. Това показва математическият модел, но тази хипотеза според Константинов не е вероятна и няма да се случи, въпреки че е важно какво ще бъде решението на Конституционния съд по делото за изборните нарушения в Турция.
При друг сценарий, който може да се случи, ако Конституционният съд каже кои секции са били незаконно разкрити и се касират изборите, няма да се вадят тогава всички резултати от Турция, каза още математикът.
Той бе категоричен, че има изборни нарушения и те са свързани с изборното законодателство, което допуска в секции в чужбина да няма представител на държавата, както и неправомерно открити секции. Евентуално решение на Конституционния съд ще даде възможност да се промени изборното законодателство и да бъде закрепено в Конституцията, за да не може всеки да го променя преди избори, каза проф. Константинов. По неговите думи, който променя закона преди избори е винаги губещ, както се случи и този път. За съжаление няма срок за решението на съда, но проф. Константинов се надява то да бъде по-бързо.
Преди това депутатът от ДПС Ремзи Осман заяви, че е било грешка главният прокурор да изпраща сигнала за евентуалните изборни нарушения в Конституционния съд. И заяви, че според него всичко е било законно. Искаме да стимулираме българските граждани в чужбина да гласуват, а когато го направят пак сме недоволни, каза Ремзи Осман. Генералният ни консул пък в Истанбул Евгени Генев, един от обвинените от Яне Янев за попълване на заявления на изборите заяви, че всичко е било законно и единственото заявление, което е попълнил е било неговото собствено.
174 души са гласували по два пъти на изборите за 41-во Народно събрание, като 79 от тях са били в Турция, установи ГРАО. Нарушителите излязоха на бял свят месец след изборите за 41-ия парламент, след като ГРАО повторно въведе имената и личните данни на всички гласували. И съвпаденията веднага изскочиха.
Ако има достатъчно факти за нарушения на парламентарните избори от секциите в Турция, би трябвало да се предприеме такъв радикален ход като касиране на изборите, заяви председателят на „Атака” Волен Сидеров. Той добави, че касирането на изборите в Турция е въпрос на установяване на нарушения, които да бъдат признати от съда и от ЦИК. В Турция изборите се провеждат без контрол от страна на наблюдатели от България - те не биват допускани или пък всичко се прави така, че да няма реален контрол и това дава възможност там да се формират такива резултати за ДПС, каквито са изгодни за тях, заяви още Сидеров. По думите му временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите за Народно събрание от 5 юли 2009 г., начело с Явор Нотев от "Атака", ще свърши работа и ще даде възможност на компетентните институции да се произнесат.
"Ред, законност и справедливост" (РЗС) не се страхува да загуби депутатски мандат, или два, ако Конституционният съд реши в наша полза по делото за обжалване на изборните резултати в Турция, коментира председателят на партията Яне Янев пред "Фокус". „Ние сме за кауза и искаме да има ред и законност при провеждането на изборите най-после в България”, каза той.
В началото темата с гласовете от Турция имаше някакъв пропаганден ефект, но вече съсипва политическата система, коментира Антон Кутев, депутат от Коалиция за България. Той не очаква да се промени изборният резултат за БСП. "Много хора се заиграват с гласовете от Турция в края на краищата, аз участвах в изборите в един чисто турски регион, какъвто бе Силистра, и не открих злоупотреби там".„Правете си разследванията, докажете го и този, който трябва го съдете, но не може през цялото време да излизат някакви предположения в публичното пространство и ние да се занимаваме с това, на кой какво му е хрумнало”, посочи Кутев.