Групата на ДПС даде пресконференция по повод сезирането на Конституционния съд от страна на РЗС за нарушения в провеждането на изборите на 5 юли, предаде „Фокус”.
Местан цитира данни на ГРАО, оповестени още в началото на август, според които общо 174 са случаите, при които едно лице е гласувало два пъти, като от тях 79 са в Турция. Според Местан, ако тези 79 гласа са дадени само за една политическа партия, то те не биха могли да променят резултата и не биха могли да имат отношение към отделен мандат.
Според Яне Янев обаче, който миналата седмица показа документи, от които личат нарушения, цифрите са такива, че ДПС може да загуби 7 мандата.
В мотивите за сезиране на Конституционния съд от страна на РЗС се казва още, че не е възможно в една секция в един ден да гласуват повече от 1000 души.
От ДПС обаче направили справка във Външно министерство, според която в Мадрид например, в една избирателна секция са гласували 2294 избиратели.
"При 2294 подадени гласа и 2285 действителни, за ДПС са гласували 22 избиратели, за "Атака" - 378, за "Коалиция за България" - 94, за НДСВ - 49, за "Синята коалиция" - 121 , а за ГЕРБ - 1515. Не бихме били правова държава, ако възприемаме вота в Мадрид за коректен само защото там ДПС губи изборите, а ГЕРБ ги печели", коментира Местан, цитиран от БТА.
Относно твърденията, че гласувалите и дописаните в избирателните списъци в Турция значително надвишава първоначално подадените заявления за разкриване на избирателна секция, от партията на Ахмед Доган дадоха данни от направена справка, според която в Милано например, при подадени 88 заявления в деня на гласуването са дописани 998 души.
"Това са с 11 пъти повече дописани лица. Подобни са случаите в Мадрид, Никозия, Палма де Майорка и други", заяви Местан.
Според ДПС Конституционният съд не е сезиран от ПГ на РЗС според изискването, а именно – не е спазена необходимостта от минимум 48 подписа. От партията са изпратили становище до Конституционния съд, в което заявяват, че искането на РЗС за касиране на изборите в Турция и за обявяване за незаконосъобразен изборът на депутати от ДПС е недопустимо и неоснователно и затова следва да бъде отхвърлено.
Междувремненно от РЗС настояха министърът на външните работи Румяна Желева да направи вътрешно разследване и да уволни дисциплинарно служителите, допуснали разкриване на незаконни секции в Турция и подаване на неверни данни към ЦИК. 
Почти три месеца след изборите има явно бездействие по отношение намесата на чужда държава във вътрешните работи на България. За нас остава открит и необясним въпросът защо Правната комисия на Парламента парира възможността Народното събрание като конституиран орган по конституционно дело да даде становище с оправданието, че "такава е била практиката от предишните парламенти". РЗС счита, че отстъплението от интересите на българската държава не може и не бива да бъде „практика”, се посочва още в декларация на партията.
Въпреки споровоте в парламента депутатите от ДПС почерпиха с баклава в Клуба на народния представител по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Сред колегите им, които опитаха от сладкиша, бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и заместник-председателят на парламента Лъчезар Иванов.
С Рамазан Байрам се отбелязва краят на постите през рамазана, който тази година започна на 22 август.