Управляващата досега коалиция обаче вероятно няма да има абсолютно мнозинство в новия парламент, за което са й необходими над 40 на сто от гласовете, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Това означава, че предстоят трудни преговори за широка коалиция с други парламентарни партии.

"Ще информираме президента на Републиката, че сме на разположение да съставим правителство. Ние не успяхме да постигнем мнозинство в парламента", каза Коелю пред привърженици на неговата Социалдемократическа партия в Лисабон.
 
"Новият състав на парламента изисква повече усилия от всички нас", призна премиерът, чиято коалиция спечели изборите след четири години на сурови икономически ограничения, но изгуби абсолютното мнозинство, извоювано на предишните избори през 2011 г.

Десноцентристката коалиция получи 39,16 процента от гласовете, а за опозиционната

Социалистическа партия на бившия кмет на Лисабон Антониу Коща гласуваха 31,77 на сто от избирателите, сочат частичните официални резултати след преброяване на 85 на сто от гласовете.

Левият блок - политическа формация, сходна с управляващата в Гърция лява радикална партия СИРИЗА, спечели изненадващо 9 процента от гласовете и може за първи път да изпревари Комунистическата партия, съюзена със Зелените, която печели 7,4 процента.

Премиерът Коелю отбеляза, че над 70 на сто от новия парламент се състои от "политически сили, които държат на нашата принадлежност към Европейския съюз и единната валута". "Най-спешната ни задача е да осигурим на страната бюджет за 2016 г., който да гарантира контрол над публичните финанси и намаляване на дълга", добави Коелю.

Той ще се опита да постигне със Социалистическата партия необходимите споразумения за прилагане на важните реформи, особено във финансирането на социалната сигурност.