Днес прокуратурата го привлече като обвиняем заради разпиляване на имущество за близо 23 000 лева по оперативната програма „Околна среда“, които са били платени в периода 2013-2014 година на трима „близки познати“ на Кабаиванов, без реално да са извършили каквато и да е дейност. На Кабаиванов бе наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

От държавното обвинение подчертаха, че са успели да повдигнат обвинение на Кабаиванов след 4 опита и определиха като умишлени спекулации твърденията му от миналата седмица, че е жертва на прокурорска репресия.

Това е видно от начина на действия, от тази агресивност на действията на наблюдаващия прокурор, все едно, че гони международни терористи”, коментира дрес кметът и бивш лидер на СДС пред "Фокус".

Той посочи, че в началото на месец юни са били разпитани над 10 души от администрацията, двама са били арестувани, двама обискирани, били са извършвани разпити в 24.00 – 1.00 часа през нощта.

Такава репресия аз не помня да е имало от демокрацията насам”, каза Кабаиванов.

Въпросът бил един и същ – „кметът ли ви нареди?”. Разпитващите дори били заплашвани, че той ще бъде арестуван, а те ще лежат 72 часа в ареста. 

От прокуратурата обаче обявиха, че въпросните хора са се отрекли от първоначално дадените "лъжливи" показания.

По думите на Кабаиванов Галина Андреева е вторият наблюдаващият прокурор по делото, тъй като първият е бил сменен и командирован в София.

Явно е бил честен и не е позволил да бъде употребен”, каза още Кабаиванов.

Утре кметът ще пусне жалба, за да бъде проверено дали прокурор Андреева е била назначена по метода на случайния подбор, който е задължителен за безпристрастното правораздаване. Според него именно тя е "съчинила" това обвинение.

"Два месеца преди изборите, наблюдаващият прокурор, се превръща в участник в предизборната кампания на Карлово. Ще спестя имена и партии, но на всички ви е ясно, че се изпълнява поръчка на силните на деня. След като виждате каква агресивна и несъразмерна реакция и действие има на наблюдаващия прокурор, очаквам да бъде поискано моето отстраняване, затова се бърза", заяви още Кабаиванов пред БНР.

На въпрос на БНР ще се откаже ли от предизборната надпревара, той отговори, че явно това е целта, "но не са намерили човека, който да откажат".