Това каза Меглена Кунева, председател на „България на гражданите”, по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, на тема: „За честни избори – промени в изборното законодателство”.

Как може да стане това – имаме достатъчно поводи, за да отделим спорното от безспорното. Безспорно е, че последните избори бяха свързани с най-много фалшификации, подчерта Кунева, цитирана от КРОСС.

„България е в една изключително лоша, самостоятелна категория и не може да се сравни с нито една друга страна в света по купуването на гласове”, обясни още първият ни еврокомисар.

 По думите й отговорността за провеждането на изборите се носи от правителството. Ние обаче няма да стоим настрани и да гледаме, ще упражняваме натиск, граждански, за да постигнем резултат, каза още тя. Като приоритети тя посочи, че първото и най-важното е да се изчистят от мъртви души избирателните списъци.

1.2 милиона души са "мъртвите души" по време на последните избори и това е стряскащо”, коментира Кунева и поясни, че това поставя под въпрос легитимността на избраните.

Като втори приоритет Меглена Кунева заяви, че това е електронното гласуване. „България за гражданите” е за електронното гласуване, защото то гарантира добри и качествени избори.

Третото, за което ще настоява сдружението, това е професионална Централна избирателна комисия (ЦИК), а не политически доминирана и украсена. „Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува. Ако се купува, няма да се чува”, категорична бе Меглена Кунева.