Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Меркел, която иска да се освободи от т.нар. голяма коалиция със социалдемократите на Щайнмайер и да сформира правителство със свободните демократи, заяви, че Германия се нуждае от ново десноцентристко правителство, което да изведе страната от финансовата криза. Щайнмайер също призна постиженията на коалицията, но посочи, че тя е изчерпала възможностите си, и определи себе си като по-добрата алтернатива за канцлерския пост.
Голяма част от дебатите се съсредоточиха върху начините за излизане от икономическата криза. Меркел се изказа в полза на намаляването на данъците, което да стимулира потреблението. Щайнмайер обаче не се съгласи, че тази мярка ще помогне за намаляване на бюджетния дефицит. Германският външен министър разкритикува канцлерката за съпротивата й срещу настояването на неговата партия за минимална заплата.
Меркел, от своя страна, се насочи към международната сфера, като предложи приемане на харта на устойчивия икономически растеж и обсъждания по наказанията и премиите на висшите ръководни кадри на компаниите.
И двамата участници в телевизионните дебати подкрепиха спасителния план за "Опел" и продажбата на автомобилната компания на канадско-австрийскта фирма "Магна".
И Меркел, и Щайнмайер бяха на едно мнение по въпроса за германското военно присъствие в Афганистан и се изказаха срещу преждевременно изтегляне.
Според допитвания след края на дебата, Ангела Меркел се е представила по-зле, отколкото съперника й социалдемократ Франк-Валтер Щайнмайер.
Според проучванията на германските телевизии А Ер Де и Цет Де Еф мнозинството от анкетираните са заявили, че Щайнмайер е отговорил по-добре на въпросите на журналистите по време на дебатите. Ройтерс посочва, че 31 процента от участниците в проучването на Цет Де Еф са определили външният минстър като победител втелевизионния диспут, докато според 28 процента Меркел се е представила по-добре.
Резултатът от дебата едва ли ще попречи на Меркел да спечели парламентарните избори, коментира британският в. "Гардиън". Единствената опасност е, че тя може и да не успее да спечели необходимото мнозинство, за да сформира бленуваната от нея коалиция със свободните демократи, допълва изданието. Снощи на моменти Меркел и Щайнмайер са изглеждали като дует и дори четиримата журналисти, които са им задавали въпросите, са ги оприличили на отдавна женена двойка.
Единственото ясно разграничаване на позициите между двамата беше по въпроса за ядрената енергетика. Щайнмайер се зарече да сложи край на германската ядрена енергетика през 2020 г., докато Меркел поиска удължаване на живота й отвъд този краен срок. Иначе темите за външната политика и бъдещето на Европа изобщо не присъстваха в дебата, пише британският всекидневник.