Това са последните избори преди  президентските през 2017 г., продаде БТА.

Франс прес предаде, че Марин льо Пен търпи поражение в северния регион от съперника си от дясната опозиция, в полза на когото се оттегли управляващата Социалистическа партия.

Там кандидатът на десницата получава 57,5 на сто от гласовете, а Льо Пен - 42,5 процента. Дясната опозиция - партията на бившия президент Никола Саркози "Републиканците" и съюзниците й - печели и в източния, и в югоизточния регион, посочва Ройтерс.

В източния регион, където социалистите не се оттеглиха, десноцентристите печелят 48,4 на сто, - а НФ - 36,4 на сто, сочат прогнозните резултати.

След втория тур Националният фронт остава на трето място след консерваторите и социалистите, на национално равнище.

Вижте снимки>>

Официални резултати за всичките 13 региона на Франция ще бъдат обявени по-късно тази вечер.

Националният фронт на Марин льо Пен беше начело с най-много гласове  след първия тур на местните избори. Крайнодясната партия получи  на национално равнище рекорден резултат от 1-ия тур на регионалните избори -около 28% .

Така партията изпревари дясната опозиция и управляващите социалисти в най-малко шест от 13-те региона.

Марин льо Пен нарече великолепен резултата на партията й.
"Ние сме призвани да постигнем националното единство, от което страната се нуждае", каза Льо Пен.

Тя бе амбицирана да поеме контрола над един или няколко региона на втория тур на местния вот.

Анализатори обаче предупредиха, че електоратът се е мобилизирал в опит да блокира желанието на крайните националисти да вземат властта.

Френският премиер социалист Манюел Валс призова да се гласува за десницата в три региона, където крайнодесните водеха след първия тур на регионалните избори.

"Когато човек обича страната си, не се колебае и действа направо", каза Валс в първия си публичен коментар след първия тур на регионалните избори,

Засега се отчита  по-висока избирателна активност спрямо първия тур. Френските медии закачливо подчертават, че дори президентът Франсоа Оланд е отишъл да пусне своята бюлетина, предаде bTV.

Избирателите подкрепиха традиционните партии, за да не допуснат Националният фронт да дойде на власт, предаде Франс прес.

Тези прогнозни резултати са плесница за трите главни лица на Националния фронт: неговата председателка Марин льо Пен, която претърпя поражение на север, племенницата й Марион Марешал-льо Пен, губеща на юг, и стратегът на партията Флориан Филипо, губещ на изток.

Дясната опозиция - партията "Републиканците" на бившия президент Никола Саркози и съюзниците й - печелят най-малко пет региона, а управляващата левица - поне три от общо тринайсет.

АФП цитира политолога Жан-Ив Камю, че резултатът от втория тур на регионалните избори - последните преди президентските през 2017 г., "изглежда потвърждава тенденцията, че НФ е в безизходица: той се представя отлично на първия тур, но не може да направи нищо повече".

За 2017 г. социологическите агенции прогнозират, че Марин льо Пен ще се класира за втория тур, след като получи най-много гласове на първия.

13-те френски региона, преначертани миналата година, за да станат сходни с германските провинции, са единствените административни единици, които могат да оказват пряка помощ на предприятията.

Те имат и правомощия в образованието и транспорта. След като на първия тур на 6 декември НФ получи най-висок процент гласове - 28 на сто на национално равнище, Марин льо Пен се надяваше да спечели няколко от 13-те региона.

Тя залагаше на отлива от традиционните партии, неспособни да се справят с икономическата криза, и на страховете, породени от джихадистките атентати на 13 ноември в Париж.

През изминалата седмица премиерът социалист Манюел Валс размаха заплахата от гражданска война, ако НФ дойде на власт.

Крайнодесният Национален фронт не печели нито един регион на днешния втори тур на регионалните избори във Франция, но заплахата от крайната десница съвсем не е отминала, заяви френският премиер Манюел Валс..

"Тази вечер не бива да има никакво облекчение, никакво опиянение. Заплахата от крайната десница не е отминала, съвсем не", каза премиерът и напомни небивалия успех на НФ на първия тур на регионалните избори.

Нищо не може да ни спре, каза водачката на крайната десница Марин льо Пен след обявяването на прогнозните резултати.

Изборният резултат на крайнодесния Национален фронт на регионалните избори трябва да бъде предупреждение към всички политици от традиционните партии, заяви бившият френски президент Никола Саркози,

"След тази мобилизация в полза на нашите кандидати в никакъв случай не бива да забравяме предупреждението към всички политици, включително към нас, дадено от първия тур", каза Саркози.

Сега трябва да използваме времето за задълбочени дебати какво тревожи французите, които очакват силни и точни отговори, продължи той и изброи проблемите на Европа, безработицата, сигурността и идентичността.