Изборните секции отвориха врати в в 06,00 ч. местно време (07,00 българско) и ще работят до 19,00 ч. (20,00 ч. българско време).

Гласоподавателите ще изберат 199 депутати в еднокамарния парламент - 106 директно от избирателните райони и 93-ма от националните партийни листи, предадоха ДПА и БТА.

Регистрирани са 8 253 954 избиратели, съобщи Националната изборна комисия. Над 7,8 млн ще гласуват в Унгария, а в 118 дипломатически представителства в чужбина - 58 000 души, заяви председателката на комисията Илона Палфи.

По думите й над 378 000 унгарци, живеещи в други страни, са получили възможност да дадат гласа си по пощата.

В изборите участват пет големи политически сили и движения, а също и малки партии, които за влизане в парламента трябва да преодолеят петпроцентова бариера. Със свои кандидати участват партиите от управляващата коалиция "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата народна партия, главният им оппонент - Движението за по-добра Унгария (Йоббик), обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията "Диалог за Унгария", партията на Зелените-"Политиката може да бъде различна", партията "Демократична коалиция".

Мониторинг осъществяват 166 международни наблюдатели.

Активността на избирателите според института за общественото мнение Незопонт се очаква да бъде около 65%.

Институтът Републикон прогнозира ФИДЕС да спечели 41 процента от гласовете, далеч пред крайнодясната Йоббик с 21 процента и Унгарската социалистическа партия с 19 процента.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан - националист и яростен противник на имиграцията, е на път да спечели трети пореден мандат на днешните парламентарни избори.

Орбан гласува със съпругата си в училище в Будапеща, близо до дома им. Той каза пред събралите се журналисти, че ще уважи решението на унгарските избиратели и допълни, че гласува рано, за да продължи да агитира до затварянето на изборните секции довечера.

Унгарският премиер заяви, че критиките му към Брюксел не са насочени към целия Европейски съюз.

"ЕС не е в Брюксел. ЕС е в Берлин, Будапеща, Варшава, Прага и Букурещ. ЕС не значи Брюксел, а значи всички европейски столици, взети заедно", каза той

Поради липсата на анкети на излизане от секциите, първите прогнозни резултати ще станат известни едва късно вечерта.