Крайнодесните сили имат намерението да се превърнат в третата сила в ЕП след вота, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Представители на Национален фронт (Франция), Северна лига (Италия), Шведски демократи (Швеция), Фламандски интерес (Белгия) и Словашка национална партия (Словакия) се срещнаха на 15 ноември във Виена, за да обсъдят идеята за съюз, който да вкара Европа в правия път", поясни лидерът на Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Срещата е била по инициатива на Партия на свободата. След политиците е била и лидерът на Националния фронт Марин льо Пен.

На срещата не е присъствала холандската Партия на свободата, но се очаква в идните дни да има среща между лидера й Герт Вилдерс и Щрахе.

Новият съюз пледира за запазване на националния суверенитет срещу съсредоточаване на правомощия в ръцете на Брюксел, както и за съхраняване на културните идентичности на европейските народи, сблъскващи се с масовата имиграция и ислямизацията на Европа.

Предстои лидерите на крайнодесните партии да обсъдят точките на споразумение, договорено на срещата във Виена в петък и да поставят подписите си под него.

Кворум от 25 депутати от седем страни членки е необходим, за да се сформира парламентарна група в ЕП, припомня Франс прес.

Според евродепутата от австрийската Партия на свободата Андреас Мьолцер условието е изпълнено и крайнодесните партии ще могат да съставят група в следващия парламент.

Срещата във Виена е само два дни, след като лидерът на Национален фронт Марин льо Пен и ръководителят на холандската антиислямска Партия на свободата Геерт Вилдерс обявиха "исторически" съюз на евроскептични партии за изборите.