Това заяви на пресконференция Касим Дал - основател на партията "Свобода и достойнство", цитиран от БТА и Дарик.

Според него отговорност ще носи лично само Лютви Местан, който ще бъде машата и ще вади кестените от огъня.
"ДПС иска да си сложи малко пудра и да промени образа си, но няма как да стане. Това, което направиха, е проформа. Просто агент "Сава" посочи агент "Павел" за свой наместник", коментира Дал.

Той смята, че причината да се направи тази промяна са предстоящите избори и че ДПС е в изолация не само навън, но и в България.
По думите му на конференцията на ДПС не са присъствали представители на други партии, освен на БСП, а и социалистическата партия не е била представлявана от лидера си Сергей Станишев.

Дал каза по повод нападението над Доган, че обикновено лидерът на ДПС се пази от четирима лични гардове и попита къде са били те по време на инцидента.

По думите му България влезе пак с лоши новини в световните медии, но "хубавото е, че лидерът на ДПС е жив и здрав". Категорично осъждаме този акт и отхвърляме всякакви внушения, че нападението има нещо общо с нас, заяви Дал.
Както стана ясно, нападателят на Доган - Октай Енимехмедов, е бил на учредяването на "Свобода и достойнство", но не членува в нея.

Отношението ни към ДПС не се променя, с това ръководство нашата партия не може да има никакви връзки, категоричен е Касим Дал.

Според него е време политици като Доган, Първанов и Костов да бъдат пенсионирани и да не се занимават вече с политика. Крайно време било цялото българско общество да иска закон за лустрация, "за 23 г. тази зависимост доведе нещата дотук".

"Свобода и достойнство" ще работи за самостоятелно явяване на изборите, посочи председателят на партията Корман Исмаилов. В страната тече "активен процес" за изграждане на структури.
Ако си свършим работата и добре успеем да мобилизираме ресурсите си, имаме шанс сами да прескочим четирипроцентната бариера, прогнозира Исмаилов.

СДС започва разговори с десни и центристки политически формирования за съвместна дейност, каза междувременно на пресконференция след заседанието на Националния съвет (НС) на партията нейният лидер Емил Кабаиванов. Той посочи, че партиите от Синята коалиция ще бъдат част от политическите сили, с които СДС ще разговаря. Той уточни, че разговори няма да се водят само с ДСБ, защото вече има нарочно решение на Националния съвет за прекратяване на преговорите за общо явяване на следващите парламентарни избори. На въпрос дали ще търсят контакт с НС "Единство", Кабаиванов каза, че ще говорят само с реални политически субекти, а не с формирования от типа "събрали се, за да си сглобят коалиция за следващите парламентарни избори".

Само преди дни ДБС и "Единство" поставиха началото на бъдещо общо политическо обединение.