Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Карзай е спечелил 40,6 на сто от гласовете, а Абдула - 38,7 на сто. НИК възнамерява да съобщава частични резултати през всеки от следващите няколко дни.
Окончателните резултати няма да бъдат оповестени преди средата или дори края на септември, посочва АП. НИК уточни, че до момента са преброени под 2 процента от бюлетините от провинция Кандахар и нито една от провинция Хелманд. Очаква се президентът да се представи добре в тези две провинции, което значи, че сегашният му резултат може да се повиши, отбелязва АП.
Ако нито Карзай, нито Абдула не вземе над 50 процента от гласовете, двамата ще се състезават на втори тур шест седмици след първия.
Поддръжници на президента вече обявиха, че той е спечелил близо 70 процента от гласовете. Абдула обаче заяви, че е имало масови измами в полза на Карзай, като включително са били издадени голям брой допълнителни удостоверения за гласуване. По-рано днес шестима от кандидат-президентите, сред които един, смятан за потенциален титуляр на висок пост в следващото правителство, предупредиха, че твърденията за изборни измами заплашват да дискредитират изборите и да предизвикат насилие.
Преди обявяването на частичните резултати, Абдула Абдула отправи към населението апел да запази спокойствие, предаде Франс прес. "Призовавам афганистанците към спокойствие и проява на отговорност. Смятам, че населението не желае да прибягва към насилие. Тук сме, за да защитим правата им и те ще бъдат спазени.
Посветили сме всичките си усилия да дадем стабилност и по-добро управление на тази страна. Затова не мисля, че това е очакваният сценарий", заяви Абдула по повод възможността от насилие. Бившият афганистански министър на външните работи призова международната общност "да не бъде сляпа за водената от държавата манипулация". "Това ще застраши интересите на Афганистан и интересите на чуждестранния ангажимент" в страната, предупреди Абдула.