Бившият шеф на кабинета на президента - Иво Христов, който беше избран за евродепутат от листата на БСП, заяви, че ГЕРБ не зависи от партийното финансиране.

Така той коментира договорката между управляващата партия и ДПС за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас, като се разреши прозрачно спонсорство от фирми. Партньорите на ГЕРБ във власта - ВМРО и НФСБ, обаче не се съгласни и настояха за коалиционен съвет, заради което окончателното гласуване на промените беше отложено с една седмица от премиера Бойко Борисов.

"ГЕРБ е партия-държава, тя разполага с целия обществен ресурс, тя разпределя бюджетния излишък, който е в размер над 2 милиарда, не е опряла до тези пари. Всички останали партии, с изключение на ДПС, зависят от тези пари. Следователно за ГЕРБ е логично да отреже тяхното финансиране. Сбъдва се най-лошата ми прогноза от кампанията, дори съм я споделял тук, мисля - че това може да се окажат последните избори", коментира днес Христов пред БНТ.

И поясни:

"Наесен може би тези, които бяха апатични на европейските избори, ще се присетят, че искат да гласуват за кметове, защото са им по-близко и от тях зависят много неща, но ще констатират, че може би никой няма да ги пита, тъй като ГЕРБ ще купи тези изборите и ще ги купи съвсем законно, когато разпределяш 2 млрд. излишък, ти имаш какво да дадеш на всеки, за да блъфираш общественото мнение. Това бе демонстрирано и в тази кампания. Борисов направи турне за овации и обещаваше и раздаваше пари из страната, в Ямбол за болницата и прочее", добави той.

По думите му това ще бъде фатален удар върху българската партийна система.

"Борисов е опитен популист, играе върху омразата и отвращението на хората от партиите, това е обяснимо, хората са видели какво ли не от тях, но без партиите няма демокрация, тя ще се превърне в бутафория", добави Христов.

Според него тези дни се случва нещо странно, в което няма бюджетна логика - "правителството, което се хвали с огромен бюджетен излишък", заема нови милиони за изтребители. По думите му така ще задлъжнят държавата, за да запазят бюджетния излишък за купуване на избори.

Във връзка със закупуването на самолети, евродепутатът посочи Полша като добър пример как се прави политика.

"Тя купува F-35 - залага на бъдещето, а не като нас - на миналото (F-16), и договаря падането на визите. България няма да получи нищо, но ще плати повече от предвиденото, ще получи самолети с орязани бойни способности, тъй като, за да се вместят в тази рамка, ще трябва да се лишат от технологични екстри. Във всяко отношение сме на минус", подчерта Иво Христов.