Това съобщи самият вицепремиер и социален министър пред журналисти преди работна закуска с представители на българския бизнес, цитиран от БНР и БГНЕС.

Ивайло Калфин обяви, че това предложение е дошло изневиделица и поради тази причина не е добро за бизнес средата.
Все пак той подчерта, че всеки сам ще може да реши дали да прехвърли своите вноски и партида, като лично той няма да го направи.

Вицепремиерът заяви още, че няма да прехвърли своята партида и вноските си от частните пенсионни фондове към държавното обществено осигуряване.

В неделя премиерът Бойко Борисов и синдикатите подписаха меморандум, според който всички работници с първи трудов договор могат да избират между частен пенсионен фонд или НОИ за вноските си за втора пенсия, а ако не го направят - вноските им автоматично отиват в НОИ.
Същото могат да направят и работещите, родени след 1959 г., които вече са записани в частен фонд. Прехвърлянето ще е еднократно и ще важи завинаги.

Преди два дни бюджетна комисия гласува представените промени с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Против се обявиха от Реформаторския блок и БДЦ. Николай Бареков дори заплаши да сезира ЕК. Засега не е ясна позицията на АБВ и ПФ, но тя по-скоро клони против предложението.

Искането за тази стъпка е дошло от финансовия министър Владислав Горанов и тя не е била съгласувана с коалиционните партньори и с работодателските организации.

"Разбрах от телевизията", лаконичен бе депутатът Найден Зеленогорски от РБ. Според него това нарушава коалиционното споразумение.

Според Горанов обаче не може партии с 4-5% да диктуват важни решения на мандатоносителя.

Вицепремиерът Калфин коментира, че цялостната реформа е била отложена, за да се изчисти в диалог до 31 март догодина, тъй като "се нуждаем от цялостно решение за пенсионна реформа, а не такава да се извършва на стъпки".

По-рано днес депутатът от РБ Мартин Димитров също изрази учудване, защо всички стъпки се отлагат за месец март, а точно тази за 3 дни.

Според Калфин в меморандума между синдикатите и премиера се поставя спор, датиращ от поне 15 години, за ролята на капиталовите схеми. Те все още не са започнали да изплащат, подчерта той.

Социалният министър призна, че трудно може да се приеме изненадващият начин, по който са били направени предложенията, отнасящи се за частните фондове. Въпреки това, според него хората трябват да имат свобода да избират.

Запитан дали това решение, ако бъде прието, ще реши проблема на НОИ, Калфин отвърна, че по никакъв начин това не решава нито един проблем на НОИ.

От БСК обявиха, че ще поискат президентско вето, ако промените в закона бъдат приети в петък.