На 30 ноември Ивайло Московски е подал оставка като депутат от ГЕРБ. Предстои утре парламентът да гласува прекратяването на правомощията му, става ясно от проектопрограмата за работа на Народното събрание.

Московски се върна в парламента, след като подаде оставка като министър на транспорта заради тежката катастрофа край Своге с 20 жертви.

Сега обаче той напуска, след като беше предложен от правителството за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). На 1 октомври финансовият министър Владислав Горанов представи кандидатурата му по време на среща с президента на банката Дмитрий Панкин.

На 20 септември кабинетът одобри Московски да бъде българската номинация за вицепрезидент на банката - пост, който се заема на ротационен принцип.

"Министър Горанов изрази убедеността си, че със своите умения, знания и професионален опит Ивайло Московски ще има положителен принос за развитието на регионалното сътрудничество", съобщиха тогава от пресцентъра на финансовото ведомство.

ЧБТР е банката на държавите от Черноморското икономическо сътрудничество. Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона. Ръководството на Черноморската банка се осъществява от президент, главен секретар и трима вицепрезиденти с четиригодишен мандат. Позициите се заемат на ротационен принцип между представители на страните-членки. Институцията финансира регионални проекти от публичния и частния сектор. Членството на България в банката позволява участие при разпределянето на финансовите средства и в избора на конкретните проекти, които ще се реализират. Проектите в България, финансирани от Черноморската банка, са в размер на над 341 млн. евро, като през последните години има нарастване на активността.

Междувременно все още тече разследването за смъртта на 4-годишния син на Московски, който загина при инцидент с моторна шейна на Боровец миналата зима.