Всички промени във формулата за пенсиониране, приети в края на 2018 г., са вредни. Така бившият социален министър Ивайло Калфин коментира пред bTV разразилия се скандал около новия начин на изчисляване на пенсиите.

Калфин отхвърли обвиненията, че именно по негово време - когато беше социален министър в кабинета "Борисов 2", са приети спорните промени в закона.

Една от спорните поправки от 2018 г. беше отменена от Конституционния съд - пенсионери да не могат да работят в държавната администрация, а друга - премиерът отмени вчера, коментира Калфин.

През 2015 г. единственото, което беше променено по отношение на формулата, беше да отпаднат трите години по свободен избор, уточни той. Било прието по настояване на НОИ, когато управител беше настоящия социален министър Бисер Петков, и с подкрепата на всички социални партньори. Петков казал тогава, че института няма никаква възможност да следи дали тези три златни години са верни заради бележките от фалирали фирми.

От всичките тези промени от края на 2018 г. виждам желание да се спестят пари от пенсионерите, каза още бившият социален министър.

Той коментира и повишеното напрежение в БСП, свързано с избора на водач на листата за евроизборите.

"Не хубаво да се говори за проблемите в чуждата къща, но мен ме е срам от това, което става в БСП. Според мен Станишев би си вършил по-добре работата, ако е евродепутат. Откакто Корнелия Нинова застана начело на БСП виждаме какво се случва. Много хора от партията бяха изгонени, включително и депутати. Това може да е разчистване на сметки, защото Нинова не иска никой да я засенчва", обяви Ивайло Калфин.