Двамата съпредседатели на Синята коалиция връчиха на съпредседателите на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и Искра Фидосова конкретните мерки на СДС и ДСБ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призова чрез медиите вчера сините да представят "конкретни мерки, а не конкретни цели" за излизане от кризата. Това тя каза веднага, след като от Костов и Димитров обвиниха ГЕРБ в липса на визия за излизане от кризата. Стоянова дори предупреди сините да не насаждат страх сред хората.

Фидосова обеща на Костов и Димитров да бъдат разгледани предложенията, които им бяха връчени в синя папка, както и да ги обсъдят на среща в парламента през следващата почивка.

Вчера от ДСБ обявиха, че предлагат на правителството пакет от четири основни мерки от антикризисната си програма, от СДС пък формулирали 13 основни направления в икономическа програма за излизане от кризата.
Сините вече предложиха да се вземе заем от МВФ и решително да се съкрати администрацията, включително в МВР.

Голяма част от предлаганите от Синята коалиция мерки съвпадат с тези на ГЕРБ и голяма част от тях вече били изпълнени. Това каза по-късно председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща на депутати на ГЕРБ и сините по антикризисните мерки, предаде Агенция “Фокус”.
Стоянова призна, че „за първи път толкова обстойно и откровено говорим по темите, по които вчера и онзи ден имахме медиен сблъсък". Менда Стоянова бе категорична, че ГЕРБ и Синята коалиция мислят еднакво, имат еднакви цели. "Колегите са по-нетърпеливи. Те искат нещата да се случват по-бързо, но когато управляваш не винаги всичко е възможно да се случва веднага. Посоката е правилна”, коментира Стоянова.

По отношение на съкращаването на разходите тя каза: „Пътят е този. Ние го извървяваме. Наистина и аз мисля, че можем да побързаме по този път, но трябва да се прави и анализ преди да се предприемат каквито и да било мерки по съкращения, рязане, тъй като това може да влоши услугата”, каза Стоянова.