"Правителството не може да се спотайва, да угаждат с фалшив батальон. Те трябва да реагират, да заемат позиция, защото иначе ще бъдат обвинени, че те, а не войната в Украйна, са вдигнали цените. Позицията ни е опасно колеблива. Службите ни не са достоверни и не може да им се вярва. Важно е къде е смелостта на новия военен министър и къде ще застане. Властта да бъде смела, да има кураж и да води хората". Това заяви бившият премиер Иван Костов в ефира на предаването "На фокус" по Нова телевизия.

Според него всеки превзет град в Украйна нанася голяма щета на руския народ. "Всяка победа на Путин е поражение за Русия. Как може да нападат Киев, майката на руските градове? Сега задачата на Путин е да ги деукрайнизира, защото те се обединиха около своята идентичност", каза още Костов.

По думите му Путин минира гравитацията на Русия като световна сила. "Православието го разстреляха в тази война. Той елиминира Русия и е най-опасен за своята страна. Като се лиши от всички притежания, остава само една озъбена военна сила. Ще хвърля в ужас, но никога няма да привлича", заяви Костов.

Според него санкциите са неочаквано бърза реакция на ЕС и НАТО. "Европа и Западът са река с много ръкави в спокойна местност, но в улея на войната тя се е устремила с все по-нарастваща сила. Този ефект Путин изобщо не го е очаквал. Няма как НАТО да затвори небето на Русия - това ще доведе до война и би било много лошо. Голям е рискът конфликтът да излезе извън Украйна. Шансът руската армия да завладее цяла Украйна е много малък, прогнозата за дългосрочна война е вярна, а конфликтът ще донесе страдания с бедствени мащаби", посочи Костов. Според него руснаците няма какво да направят на ядрените централи, а просто искат да причинят енергийна криза.

Костов смята, че ако отстранят Зеленски, той ще се превърне в икона, която винаги ще стои между Русия и Европа. "Русия ще се самоизолира за десетилетия напред. Самият Путин се е изолирал и това най-много ме плаши", подчерта бившият премиер.

Подкрепата за руския президент у нас е намаляла два пъти от началото на инвазията, сочат проучвания. А Костов смята, че част от нея ще се възстанови след определено развитие на военните действия.