Вчера Европейската комисия обяви, че започва наказателна процедура срещу България заради блокираните вложения в КТБ. От Брюксел настояват за незабавен достъп на хората до гарантираните депозити.

По този повод бившият премиер Иван Костов отново настоя, че КТБ трябва да бъде спасена.

"Ако КТБ фалира, разходът, който трябва веднага да бъде изплатен, е над 3,5 млрд. лв. Ще има и 2,6 млрд. сигурни загуби за фирмите-вложители, за държавните предприятия от енергетиката, за военно-промишления комплекс, болници, общини и за вложителите над 100 000 лева. Това ще доведе до загуба на 80 000 работни места, а оттам ще последват и косвени щети в размер само на една година на повече от 6 млрд.”, заяви пред Нова телевизия бившият премиер. 

По думите му министърът на финансите, макар и служебен, трябва заедно с БНБ да приготви промяна в закона, така че да транспонира по искания от ЕС начин европейската директива за защита на влоговете на хората. Ако правителството и БНБ започнат да изпълняват тези директиви, шансът да не бъде продължена наказателната процедура е много голям, каза Костов. 

"Това, което се случва около КТБ и Търговска банка "Виктория" в момента, е, че финансовият министър предвижда да създаде буфер, с който да може да овладее евентуална банкова криза, тоест ще се вземат пари от данъкоплатците за спасяване на банковата система", заяви още той. 

Той уточни, че този буфер е предвиден в актуализацията на бюджета за тази година с цел да се овладее евентуална банкова криза.

Според Костов е приоритет да не се допусне банкова криза. Бившият лидер на ДСБ поясни, че парите във Фонда за гарантиране на влоговете не са достатъчни и ако той бъде напълно изпразнен заради КТБ, вложителите в другите банки може да започнат да теглят парите си, защото няма да имат гаранция за тях.

Освен това, по думите му, ако БНБ бъде осъдена и започне да плаща, това ще донесе такъв ущърб на авторитета на страната като място за икономически живот и инвестиции, какъвто не можем да си представим.

Аз имам 170 000 лева в КТБ, успокойте се, нямам милиони, аз съм последната ви грижа, заяви още бившият премиер.

В отговор на въпрос той отвърна:

"Не съм близък с Цветан Василев. Ако бях, щях да взема и аз от тия безплатни кредити, за които се говори, че е раздавал на свои приближени. Защо, ако съм близък, не съм станал и аз кредитен милионер".

Надявам се, че в откровен диалог с ЕК ще стигнем до взаимно приемливо решение, заяви по-късно пред журналисти служебният премиерът Георги Близнашки, цитиран от „Фокус”.

Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната, която е проучвателна и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки към нас. Одитът в банката не е завършил, няма и парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й”, посочи проф. Близнашки.

На въпрос дали в проекта за актуализация на държавния бюджет се предвиждат пари за банковата система, той отговори, че в началото на другата седмица проектът ще бъде обсъден, но предполага, че ще има такива средства.

Всички компетентни институции (в това число правителството и Фондът за гарантиране на влоговете в банките) в срок до 15 октомври трябва да изпратят позицията на страната по отношение на становището на ЕК, заяви междувременно пред "Стандарт" подуправителят на БНБ Калин Христов. 

Той подчерта, че досега акционерите не са показали план за ликвидна подкрепа.

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?

АНКЕТА: Одобрявате ли действията на БНБ за КТБ?