Решението на ръководството на ДСБ обяви на пресконфeренция лидерът й Иван Костов, предаде БТА. Той уточни, че са съгласни да обсъждат данъчните ставки, когато има завършени реформи и стане ясно колко струва издръжката на държавния апарат.
Костов предупреди, че опит да се промени системата за пряко облагане ще доведе до хаос.

С данъка се намалява разполагаемият доход на домакинствата и на фирмите, които имат депозити в банките, каза по-рано Костов по Нова телевизия, цитиран от "Фокус". По думите му 9 млн. и 200 хил. от 12 млн. и 300 хил. влогове са на хора, които имат депозити до 1000 лв.

„Да, този данък ще засегне истински богатите, но истински богатите са някъде около 1600 влога. Останалите, говорим за милиони влогове и за милиони съдби. Хората не преживяват облагането през облагането на богатите, а го преживяват през своя мъничък доход”, смята още лидерът на ДСБ.

Той даде за пример увеличението на минималната пенсия с девет лева преди няколко месеца, а така сега на 1000 лв. се отнемат 4 или 5 лв., както изчислиха вече от ГЕРБ.
„9 лв. дават, 4 лв. взимат днес. Това е, което преживява човекът. Това смята той в собствените си представи”, коментира още Иван Костов.

Евродепутатът от левицата Кристиян Вигенин каза по БНР, че в Германия има минимален размер на спестяванията, за които данък върху лихвата не се прилага. Освен това се приспадат лихвите, които гражданите плащат по кредити.

"Когато се прави такава система тя трябва да обхване целия кръг данъчни въпроси, за да не пострадат гражданите от това. Не може да има обяснение "Ще накажем богатите". Защо да наказваме богатите, като всъщност наказваме и богатите, и бедните", коментира Вигенин.

Той посочи и други неизвестни около новия данък. "Ще се облагат ли детските влогове? Децата не са данъчно задължени. Превръщаме в данъкоплатци хората от тяхното раждане. Всичко това не е съгласувано с банките. Хората ще инвестират средствата някъде другаде, ще спестяват по-малко. Имаше едно нещо стабилно в България - банковата система. Този данък ще промени начина, по който българинът гледа на банките. Лихвите по заемите ще вървят нагоре", заключи Вигенин.

За референдума за АЕЦ "Белене"


ДСБ ще изчака да види как ще бъде формулиран въпросът за референдума за АЕЦ "Белене" и тогава ще започне събирането на подписи за атакуването му пред Конституционния съд. В коментара на Бойко Борисов след срещата през миналата седмица при президента по темата Иван Костов разчита опит да се прикрие нещо, което ГЕРБ готви като следваща стъпка. Той условно я нарече поредна серия на "Умирай трудно за втората атомна електроцентрала".

Борисов заяви, че ГЕРБ е за референдум "като форма народът да каже своята дума, с ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен текст, ще гласуваме да се проведе и то в най-кратко време". Според него, ако не направят това, от левицата ще кажат, че ГЕРБ са против демокрацията и не искат да чуят хората.

Иван Костов посочи още, че атаките срещу него и негови колеги са се засилили, след като ДСБ са определили проекта "АЕЦ "Белене" като най-голямата измама на българския посттоталитаризъм.

Във връзка с изнесената информация за договорки в миналото между Костов, Николай Добрев и Жан Виденов лидерът на тъмносините уточни, че срещи, освен с тях, е имал и с други политически сили, за да не се допусне насилие и кръвопролитие у нас. Не е възможна договорка и политически чадър не съм разпъвал над никого, който е нарушил закон, заяви бившият премиер.

Вашето мнение за данъка върху лихвите - Анкета