Всеки министър трябва да има личен план за действие и справяне с кризата, разработен от самия него, а не от администрацията. Това коментира във Варна съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, предаде Дарик

Според него управляващите не са приложили адекватни антикризисни мерки, затова проблемите в икономически план се задълбочават. Ако не се предприемат конкретни и сериозни действия, е възможно неизпълнение на приходите в републиканския бюджет, предупреди Костов.
Според него за една година ако бъдат приложени антикризисни мерки се излиза от кризата, но в страната сме в криза вече 18 месеца. Той обясни, че "Синята коалиция" е запознала управляващите със своите мерки за излизане от кризата и изрази надежда, че до края на следващия месец всички министерства ще имат свои сериозни програми и планове за действие.

Костов подчерта, че Синята коалиция е остра в исканията си към правителството, именно за да се избегнат подобни рискове. Най-сериозното предизвикателство пред Министерството на финансите е то да удържи актуализацията на бюджета, смята лидерът на ДСБ.

Лидерът на ДСБ коментира още, че 700-800 милиона от планираните средства от ЕС през тази година няма да се усвоят. По думите му няма да може да бъде изпълнен и планът за чуждестранни инвестиции в страната.
Основен проблем за българската банкова система е силното намаляване на отпускането на кредити и това е причината в икономиката да се движат все по-малко пари, посочи лидерът на ДСБ.
"Синята коалиция" ще подкрепи на първо четене създаването на специални съдилища, но на второ ще настоява те да не се превръщат в съдилища за определена категория лица, а за определена категория престъпления, коментира още Костов.