Въпреки че днес очаквахме тук да се появи вътрешният министър, тъй като това е лицето, което носи отговорността за работата на Министерството на вътрешните работи, се яви главният секретар и все пак получихме частична информация. За съжаление, тази частична информация, не носи това удовлетворение, което очакват българските граждани - че техният живот, сигурност и здраве са гарантирани.

Снощи бяхме свидетели на един изключително тежък инцидент, престрелка в центъра на Ботевград между две въоръжени лица, едното от които не се е отклонило, а е избягало от Централния софийски затвор - въоръжено след стрелба, гонено от чистачката. Явно в Ботевград не е имало чистачка, за да ги спре снощи да се избият. Единствено късметът е спасил жители на Ботевград да не загинат в тази престрелка, защото тук чухме, че е имало три огнестрелни оръжия. Съжалявам, че господин Маринов не беше достатъчно изчерпателен, но поне от медиите научаваме, че се тършуват жилищни сгради, в които не се знае какво търсят, а в медиите излиза информация за налични взривни вещества.

Всичко това може да доведе до един категоричен извод - ръководството на МВР, очевидно, е абдикирало от своите ангажименти. Българските граждани, към днешна дата, не се чувстват сигурни. Българските граждани не могат да се разхождат по улиците във вечерните часове. Следват разстрел след разстрел.

Това означава, че хората са взели закона в свои ръце. Това означава, че те не чувстват подкрепата на държавата, не чувстват защитата на МВР, на която имат право по Конституция. Вместо това, тук се предлагат закони, в които компетенциите на МВР да бъдат прехвърлени на частни фирми, на общински звена, на кого ли не. Днес разбрахме, че ще вкарваме в затвора хора които носят мрежи, малки мрежички, в които си ловят рибки, но главното, престъпниците които бягат от затвора, които убиват хора, се разхождат на свобода и никой не знае къде е другият престъпник, избягал от затвора заедно с него. Както трябва да се случи? Да стане поредната престрелка като в каубойски уестърн ли и да загинат невинни граждани? Това ли трябва да стане?

Тази наша декларация е апел към МВР - да работи и гражданите да усетят че имаме държава, че имаме закони, които се спазват и трябва всеки един български гражданин да чувства подкрепата на държавата за себе си, а не да се чувства застрашен във всеки един момент - дали някой избягал затворник няма да извади оръжие с изтрити номера и да го простреля докато се движи.