Министърът на финансите Асен Василев, на когото му остава само ден до края на мандата, след което вероятно се захваща с политиката, трябва да се яви в парламента за отговор на депутатски въпрос. Това стана ясно от думите на председателя на 46-то Народно събрание Ива Митева.

Причината е, че той не е отговорил на писмения въпрос на Христо Гаджев от ГЕРБ, който е попитал кога е връчен докладът за проверката на фирмата на шефа на НАП Румен Спецов. Гаджев припомни от трибуната, че срокът е изтекъл на 14 септември, а отговор от Асен Василев няма. Той поиска съдействие от парламентарната председателка.

В такъв случай правилникът повелява, че министър, който не отговори писмено на депутат в срок, трябва да се яви в Народното събрание в 10-дневен срок. От коментара на Ива Митева се разбра, че депутатите не могат да чакат той да изтече, защото от утре са разпуснати, поради което финансовият министър трябва да се яви днес, в последния ден на НС, в пленарната зала. "Обадих се още в 12 часа в кабинета на министъра. До момента няма обаждане защо не е отговорил в законния срок", обясни председателят на Народното събрание.

По-рано днес представителите на парламентарните партии един след друг декларираха, че не се притесняват от конкуренцията на нова партия в лицето на Асен Василев и Кирил Петков.