Ако резултатите от изборите се повторят с тези от 4 април, този път от "Има такъв народ" ще се опитат да сформират правителство. Това коментира пред NOVA Ива Митева от "Има такъв народ" - председател на 45-ото Народно събрание и настоящ водач на 2 листи за предстоящия вот - от Разград и 24 МИР в София. Тя обясни, че поведението на Слави Трифонов да не заема депутатско място е достойно. 

Митева коментира още, че явно в съдебната ни система има проблеми.

Сакциите от САЩ по закона "Магнитски"

"Законът "Магнитски" правно не обвърза страната ни да предприеме действия, но за да има такива санкции, наложени от САЩ, е извършена много задълбочена проверка и нещата сигурно са много сериозни", заяви Митева и допълни:

"Учудващо е, че досега страната ни не е предприела някакви мерки към тези лица.  Виждам проблем в приложението на законите, не в самите тях, имаме финансови закони, данъчни. Знаете докладите на ЕС по отношение на върховенството на закона - 20 години критиките са едни и същи. Смятам, че имаме прекалено много норми."

По думите ѝ вече има 5 поправки на Конституцията и 4 от тях са в съдебната система. "Въпреки това отново се говори за промяна в съдебната власт."

"Не искам да давам оценка да главния прокурор, но смятам, че трябва да вървим по закона, трябва да се мисли къде е мястото на прокуратурата и на главния прокурор", каза Ива Митева, попитана за работата на Иван Гешев.

"Не искам да влизам в този начин на говорене и да кажа, че трябва да си подаде оставката, но смятам, че главният прокурор явно не си е свършил работата", добави председателят на 45-ото Народно събрание и заяви, че трябва да има по-голяма отчетност.

Тя коментира и очакванията за изваждането на "черен списък" с компаниите, свързани с лицата, на които бяха наложени санкции от страна на САЩ. Митева заяви, че не знае дали ще е в правомощията на МС да излезе с такъв списък въз основа само на тези санкции.

"Притесненията ми са дали не сме на ръба на онзи член 4 от Конституцията за правовата ни държава", заяви Митева.

Отказът на Трифонов от депутатското място

Тя коментира и отказа на лидера на партията Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

"Това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват. И в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента... Опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е в парламента да влязат истинските експерти", заяви Митева.

"Ние сме за мажоритарни избори, а тогава избраният трябва да стои с лицето си", аргументира тя оттеглянето на Трифонов и отбеляза, че ако той се кандидатира за президент, ще гласува за него.

Машинното гласуване и мажоритарният вот

"През 2019 г. ГЕРБ въведе да има 100% машини. През 2019 г. също за местните избори тази промяна в изборния кодекс беше отменена и нямаше машинно гласуване. 2020 г. се върна хартията и тогава се случи този договор за машините и се определи една цена от 43 млн., която държавата трябваше да плати на "Сиела Норма" за тези машини. Първо, нито фирмата, нито предишните членове на ЦИК могат да определят как е формирана тази цена. Когато на заседание на Комисията по правни въпрос разглеждахме този въпрос, представителят на "Сиела" заяви, че има 1500 машини, които може безпроблемно да бъдат осигурени. Сега ни се казва, че тези 1500 трябва да струват 15 милиона и цената е поскъпнала със 75%. Те били ли са готови тогава? Как поскъпна тази цена? А договорът е подписан само за парламентарните избори, президентските не са включени в логистиката", подчерта Митева.

Тя обясни, че машините за страната са осигурени, но може да случи така, че няма машини за чужбина.

"Мисля, че до последно ще се направи всичко възможно да се осигурят тези машини", сподели Митева.

"Важно е по какъв начин ще бъде разработен мажоритарният вот, ние сме поели ангажимент и ще го разработим. Всеки глас при мажоритарната система е много важен. Ние ще я предложим, но всичко е въпрос на гласове. Знаете какво е становището на парламентарните групи, които бяха досега в Народното събрание и това е твърда позиция от години", каза още тя.

Правителство на "Има такъв народ"

Ако резултатите от изборите се повторят с тези от 4 април, този път от "Има такъв народ" ще се опитат да сформират правителство. 

"Моето дълбоко вътрешно убеждение е, че ще се опитаме да направим правителство този път, доколкото е възможно и доколкото това отговаря на нашето убеждение и нашето мислене", отбеляза Митева. 

Тя обаче не каза кой би бил потенциалният коалиционен партньор в следващия парламент, но спомена:

"Безспорно има експерти в служебния кабинет и бихме подкрепили някои от тях като министри".