Партиите на протеста, по-точно две от тях, кръстосаха шпаги на метри от поредния предсрочен вот.

В навечерието на връщането на третия мандат и гласуването на актуализацията на бюджета, от ИТН на Слави Трифонов обвиниха едно от лицата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" в опит за политически алъш-вериш.

Татяна Дончева е отправила оферта да разцепи групата на Слави Трифонов в парламента, като написала на листче в кантората на депутата Радостин Василев сумата от "500к", разказа самият той в студиото на партийната телевизия. От срещата на 12 август имало и видеозапис. Сред харесаните за придърпване към ИБГНИ били Ива Митева и Иван Хиновски.

Пръв тежките обвинения отправи лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който в началото спести името на депутата, към когото Дончева е отправила "неприлично предложение".

"Дончева е изключително нечистоплътен политически човек, защото когато се говореше при кого ще отиде третият мандат, тръгна да обикаля част нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, да ги убеждава да вземат други с тях, обещавайки им министерски кресла, и включително е драскала на едни листчета - "половин милион ще ти дам", каза Йорданов по БНР.

"Листчетата си ги е взела, но разговорът може да бъде доказан и там, където е отишла да го води с човека от нашите, който може да излезе на детектор и лъжата и да потвърди всичко това - има камери в този офис. Водила е разговора с конкретни имена кого трябва да дръпне - Ива Митева, Иван Хиновски, и му е обяснявала, че ние сме чалгари, сценаристите са простаци и трябва да бъдат изолирани. Този човек ще излезе да го потвърди. Тя знае къде и при кого е ходила. Татяна Дончева е некоректен човек меко казано, тя лъже", каза още Йорданов.

Последва осветяването на човека от ИТН - юристът и депутат Радостин Василев, който бе и кандидат за спортен министър на партията. Самият Василев не набеди Дончева в предлагане на подкуп, само описа фактите и подчерта, че като адвокат залага на тях, а не на набедяването.

"За мен моментът и случаят е морален. Всичко, което казах вчера в предаването по 7/8, е истината. Може да съм пропуснал нещо, но със сигурност не съм си измислил и не съм внушил някакви неща, които не са се случили. Казусът е морален и той показва какво се е случвало дълги години назад както в кулоарите на парламента, така и извън него", коментира той. "Това, че въобще проведох тази среща с г-жа Дончева, беше консултирано с ръководството на нашата партия. Те знаеха за това нещо", заяви Василев пред медиите.

"Не е важно на какво ми прилича. На мен ми заприлича на отвратителна среща с един играч от 25 години, който трябваше да бъде помолен вече да напусне моя офис, защото един час и половина го слушах как обижда всички и така си мислеше, че ще спечели някакво мое доверие", заяви още Радостин Василев.

По скандала не замълча и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

"Снощи Татяна Дончева в първия си коментар след разкритията на Радостин Василев заяви, че е ходила при още десетина депутати на "Има такъв народ". И де факто призна, че е правила опит да разцепи парламентарната група на "Има такъв народ". Ако това не е грандиозен скандал в една парламентарна демокрация, в която всички се кълнем - здраве му кажи. Всъщност, едва ли има депутат в българския парламент, който би напуснал групата си и би изневерил на своите избиратели, само заради милите очи на Татяна Дончева или заради симпатичния й тревненски диалект", написа той в профила си във Фейсбук.

"Разбира се, за политическите противници на "Има такъв народ", особено в предизборна ситуация, действията на заместник-председателя на Народното събрание не са скандални. Според тях няма нищо мерзко и престъпно в действията на Татяна Дончева. Татяна Дончева е пич, щото "виж как хубаво плюе по чалгаря Слави Трифонов". Тя е в бели дрехи, а в черни сме пак ние, удобните обичайни виновници напоследък - аз, Тошко Йорданов, Радостин Василев и всички от "Има такъв народ", реагира Слави Трифонов, възмутен, че останалите в парламента не са достатъчно възмутени от скандала.

Самата Дончева пък го обвини, че я е набелязал за мишена за отстрелване. Отрече и се закани да съди онези, които я обвиняват в политическата търговия.

"Стават ясни и целите на Слави Трифонов - да бъда отстранена от политическия живот. Между другите политици и политически партии да бъдат създадени отношения на подозрителност и недоверие, които да не позволяват постигане на съгласие за каквото и да било. За нас е маловажно в полза на кого работи Слави Трифонов. Важна е истината", написа тя в профила си във Фейсбук. Дончева прогнозира, че самосезирането по случая на специализирана прокуратура "най-вероятно ще осуети и този път закриването й". "Но тя дава възможност да предоставят "доказателствата", които твърдят, че имат", добавя още Дончева.

По-рано тя отправи предупреждението, че ще търси правата си в съда.

"Нямам навик да се съдя с колеги, но мисля, че в създадената ситуация нямам друг избор освен да си потърся правата по съдебен ред срещу Радостин Василев и Тошко Йорданов. Нищо, че Радостин Василев вече даде заден ход по въпроса дали съм му предлагала подкуп и как точно, и започна да разказва някакви мъглявини. Смятам, че това е абсолютно безобразие", заявява Дончева.

"Разговор с Радостин Василев съм имала и то, според мен, преди да приключи техния мандат и той е бил за какво са влезли в политиката и какво искат, какво мислят, че ще постигнат, какво не могат да постигнат и защо няма да участват в създаването на правителство по един разумен начин. Той беше в седмицата след "Панорама" по БНТ, по повод на която той се беше обидил на "чалгар" и на това, че съм казала, че те не стават за министри", разказа своята версия по скандала самата Дончева.

От държавното обвинение пък съобщиха, че са се самосезирали и е образувана проверка по повод твърденията на Тошко Йорданов, като се очаква тя да завърши до два месеца.

"След като има изнесена информация, ние трябва да се самосезираме и това сме и направили. Следва да изясним каква е обективната действителност", коментираха от спецпрокуратурата.

От ИБГНИ пък защитиха своята депутатка, която е и заместник-председател на парламента. "Кой с кого се среща не може да бъде предмет на обсъждане в парламентарната група. Считам твърденията за абсурдни и това се видя вчера. Това са лични срещи на адвокат с адвокат", хвърли се да брани Дончева председателката на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова. Тя попита кой е истинският противник на ИТН - "ГЕРБ или ИБГНИ?"

"Да започнем ли и ние да вадим кой с кого се е срещал? Това е дъното", категорична бе лидерката на ИБГНИ.

Николай Хаджигенов видя в историята още един повод 46-ото Народно събрание да бъде разпуснато веднага. "За мен лично политическите ни отношения, доколкото изобщо ги имаше с Татяна Дончева, приключиха предния път, като отиде да се пазари с БСП", каза той.

Една от визираните в разговора, за който се твърди, че се е провел в кантората на Радостин Василев - Ива Митева, пък призна, че от известно време дори не разговаря с Татяна Дончева. "Виждала съм се с Татяна Дончева, не ми е предлагала пари лично, но ми е намеквала по принцип за участие в кабинет, за гласуване, за подкрепа на кабинет", каза председателката на парламента.

На скандала реагираха и от ГЕРБ, които поискаха анкетна комисия с уговорката, че няма да вземат страна в разпрата. И лидерът им Бойко Борисов, и парламентарната група ясно показаха, че държат случая да не бъде заметен под килима. "Казано с прости думи - една от двете страни лъже и трябва да направим всичко възможно истината да излезе на бял свят", заяви Тома Биков. 

От третата протестна формация, "Демократична България", определиха скандала като "разкалване на терена", но също не взеха страна.