"Назначението му беше политическо и уволнението му е политическо", коментира в парламента Тошко Йорданов решението на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на обвинител №1 Иван Гешев. Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев му е закъсняло, но е недостатъчно, не е само това проблемът в прокуратурата", добави още председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН).

Попитан дали трябва да се премахне фигурата на главния прокурор, председателят на ПГ на ИТН каза, че това е въпрос на обсъждане - има държави, в които има, и такива, в които няма. И припомни длъжността "главен прокурор" да бъде попълвана след пряк избор от българските граждани.

"От ИТН многократно сме заявявали, че главният прокурор трябва да се избира пряко и тогава отговорността му ще е пред българските граждани, ясно е кой го е избрал и за кого работи, а не така - с политически квоти", коментира Тошко Йорданов.

"От "Има такъв народ" ще внесем съвсем скоро предложения, които да доведат до децентрализация на прокуратурата, защото смяната на един Гешев с друг Гешев не е съдебна реформа", заяви още Йорданов.

Йорданов установи още, че в момента внесените от главния прокурор искания за сваляне на имунитети на депутати са му по-интересната тема. 

По повод поискания имунитет на лидера на ПП Кирил Петков, Тошко Йорданов коментира, че има и закъсняло искане и за имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, информира БТА.

"За Кирил Петков поне закъсня малко по-малко, отколкото закъсня за Бойко Борисов", отбеляза депутатът от ИТН.