Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йоданов обвини в национално предателство евродепутата от ДПС Илхан Кючюк. Йорданов отбеляза, че Кючюк е докладчик за напредъка на Република Северна Македония (РСМ) в ЕП и вчера е премахнал от проектодоклада поправка 18, в която влизат всички двустранни въпроси между Скопие и София, както и всички точки за етническото преследване и проблемите на лицата с българско самосъзнание в Северна Македония.

"Какво предлага Илхан Кючюк от ДПС? Предлага, всъщност, да отпаднат текстовете за включването на българите в Конституцията на т. нар. "Република Северна Македония"; да отпадне и нуждата историята да се базира на оригинални документи; да отпаднат и текстовете срещу престъпленията от омраза към българите в страната. Действията на Илхан Кючюк от ДПС, който всъщност би трябвало да представлява България в Еропейския парламент, са национално предателство. Това национално предателство започна тук, в тази зала, с националното предателство на партиите, които премахнаха ветото над Северна Македония", заяви председателят на ПГ на ИТН в декларация от трибуната.

Той изреди и кои са националните предатели - ГЕРБ, ДПС, "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и БСП със своето "лицемерно въздържание". "Всеки пребит българин, всеки запален клуб, всяко изгорено българско знаме тежат на вашата съвест", добави депутатът, цитиран от БТА.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ защити Кючюк и опроверга Йорданов, като посочи, че евродепутатът не е коригирал нищо по текстовете.

"Защото г-н Илхан Кючюк, като докладчик в Европарламента, освен да е внесъл включването на българите в Конституцията на Република Македония, нищо друго не е внасял! Но, ако докладчикът, председателстващ комисията, и комисията е предложила и взимала решения за други неща и ги е внесъл като председател, това е коренно различно нещо", направи уговорката Карадайъ, информира БНР.

Заради използване на обидна дума, отправена към Тошко Йорданов от място, депутатът от БСП Иван Петков получи наказание - забележка от председателя на НС.