За да стане факт тази идея е нужно да бъде определен ясен имуществен праг, обясни той  на международен семинар за италианския опит в разследването, конфискуването и администрирането на имущество, придобито от престъпна дейност, цитиран от БНР и БТА. 

"Това да бъде насочено наистина към тежката организирана престъпност. Считам, че нивата, финансовите прагове, трябва да бъдат много високи - 1 милион е висок праг", коментира Коларов.
Той предлага да не може да бъде проверявано лице, което има имущество под  прага от 1 млн. лева и половината от това имущество или една трета да бъде с неустановен произход. 

Според него комисията би следвало да може да се самосезира или да се сезира по сигнали на медиите, или на граждани, или на други държавни органи.
Коларов предлага комисията да действа и по сигнали от прокуратурата. По анонимни писма проверки няма да се правят.

Той застава зад италианския опит да има конфискация на незаконно придобито имущество, дори след оправдателна присъда, но само по отношение на тежката организирана престъпност.
Конфискацията на имущество не мисля, че трябва да се свързва с оправдаването от съда или не, добави той.

Коларов смята да се обсъди и идеята за борба с корупцията, която се прилага от години в Италия - разпускането на общински съвети, ако има данни за участието на представители на мафията в тях. В Италия през последните две десетилетия са били разпуснати 140 общински съвета. 

"Важно е не само да отнемаме имуществото, но и ефективно да го управляваме. Нещо, което за съжаление в България на този етап не се случва, на това ниво, на което всички ние бихме искали да го видим", каза председателят на комисията, цитиран от БГНЕС.

Отнемайки имуществото и финансовите средства, придобити от престъпна дейност, лишаваме от сила структурите, които незаконно са се облагодетелствали, заяви зам.-министърът на МВР Димитър Георгиев на представянето по време на семинара на проект за управление на конфискувано в полза на държавата имущество. България е основен партньор в проекта.

Председателят на Центъра за изследване на декомрацията Огнян Шентов допълни, че съвместна инициатива с комисията и италианските партньори ще допълни и доразвие българското законодателство за по-доброто управление на отнетите в полза на държавата имоти.
Италианският опит в тази насока дава възможност, освен за директна продажба, и за редица алтернативни начини за използване на конфискуваното имущество – за социални цели, в полза на общини и различни общности.

"Пределно ясно ни е, че престъпните организации се организират в глобален мащаб, така че техните действия не засягат само чисто национални аспекти," категоричен бе д-р Марко Черето, директор на отдел "Връзки с ЕС" на италианската провинция Казерта.

През юли депутатите от всички партии, включително и независимите, гласуваха против и вотът на 70 народни представители от ГЕРБ не стигна законопроектът за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност да бъде приет на първо четене.
Проектозаконът предвижда процедура по отнемане на имущество без влязла в сила присъда, когато гражданин не може да докаже доходите си. Предвижда се допустим праг на разминаване между приходи и имущество, който се равнява на 400 минимални работни заплати.
Правосъдният министър Маргарита Попова, която лансира законопроекта, заяви, че той няма да бъде променян, защото е достатъчно добър, но ще се изчака по-подходящ момент за приемането му.