СДС предостави архива на партията на Държавна агенция "Архиви" за съхранение и дигитализиране.

Така всички документи и решения на ръководството на СДС от 1989 година до 2009 година бяха предадени на архива и вече всеки може да научи как например са сформирани правителствата на Иван Костов и Филип Димитров.

Интересът към историята на СДС като първата демократична партия, променила България след комунистическия режим, както и предстоящото честване на 30-годишнината от създаването ѝ са добри поводи да се даде възможност на всеки, който се интересува, да научи повече за СДС от документите на партията, заявиха оттам.

На церемонията по предаване на архивите в централата на партията присъстваха председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев, лидерът на СДС Румен Христов, зам.-председателите д-р Мариана Лазарова и инж. Теодор Петков.

Христов заяви, че СДС е партия, която твори история и това е причината да се преразглеждат дейностите й през изминалите години.

Доц. Груев добави, че масивът на СДС е безценен извор на съвременната българска история и от години водят преговори с партията за предаване на архива. Той уточни, че архивът на сините е 33 линейни метра, което се равнява на височината на 10-етажен блок. И отбеляза, че масивът е обработен и това ще даде възможност за сравнително бързото му оформяне, след което ще стане обществено достъпен.

Всеки, които се интересува от ранната история на партията, ще може да се запознае с нея в началото на 2019 година, като посети читалнята на Държавна агенция "Архиви".